Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon sinoćne blokade danas sjednica Kolegija Narodne skupštine RS-a

nsrs444

Sjednica Kolegija Narodne skupštine RS-a zakazana je za danas u Banjoj Luci, nakon što su poslanici opozicije sinoć blokirali rad parlamenta.

Razlog je povlačenje izvještaja Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS-a u 2016.

Odbor za finansije zatražio je da se ovaj dokument skine s dnevenog reda, a u opoziciji smatraju da je time prekršen Poslovnik o radu Narodne skupštine i Zakon o reviziji.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić je sinoć saopćio da će opozicionari fizički blokirati rad Skupštine.

– Nećemo dozvoliti da se rad Skupštine održava na ovaj način sve dok se ne budu poštovali zakoni i dok na dnevni red ne stavite izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a. Na najbrutalniji način ste onemogućili da raspravljamo o revizorskom izvještaju – rekao je Čavić.

Sinoć je održana sjednica Kolegija na kojoj je predsjednik Narodne skupštine opozicionim partijama predložio da se Izvještaj Glavne službe za reviziju o stanju budžeta u 2016., kao i Godišnji revizorski izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a za 2017. godinu, koji Odbor za finansije nije uputio u skupštinsku proceduru, nađu na dnevnom redu prve naredne sjednice.

Lideri opozicije, SDS-a, PDP-a i NDP-a, najavili su da će se o tome konsultovati sa svojim poslanicima i danas u nastavku sjednice kolegija saopćiti svoju odluku.

Poslanici su jučer cijeli dan proveli u raspravi o predloženom dnevnom redu.

Glavni revizor RS-a Duško Šnjegota podnio je nedavno ostavku na tu funkciju, nakon što su predstavnici vlasti iznijeli niz primjedbi na Konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta budžetskih korisnika u 2016., na čijem razmatranju u parlamentu insistira opozicija.