Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Nakon skoro dvije godine suđenja: Objavljen datum izricanja presude Draganu Mektiću

dragan mektic birn bih (1)

Suđenje Mektiću i ostalima počelo je 4. juna 2020. godine, pet mjeseci nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njih

U Sudu Bosne i Hercegovine je naredne sedmice, 14. marta – nakon skoro dvije godine suđenja – planirano izricanje presude Draganu Mektiću, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji zbog zloupotrebe položaja.

Državno tužilaštvo tereti Mektića u svojstvu ministra sigurnosti, Golijanina kao šefa njegovog kabineta, Agića u svojstvu pomoćnika ministra i Garapliju kao odgovornu osobu i vlasnika Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA Sarajevo, za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva. Projekat je finansirala Delegacija Evropske unije u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 marke, javlja BIRN.

Suđenje Mektiću i ostalima počelo je 4. juna 2020. godine, pet mjeseci nakon što je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv njih.

U srijedu je najavljen početak suđenja Ranku Draškiću i Savi Manojloviću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. godine na području Ilijaša.

Njih se, prema optužnici, tereti da su u periodu od druge polovice maja do kraja juna 1992., kao pripadnici interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske opštine Ilijaš, kasnije 1. ilijaške lakojurišne brigade Vojske Srpske Republike, u cilju nanošenja velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta civilnih osoba, vršili progon na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima i teškim oduzimanjem fizičke slobode nesrpskog stanovništva u opštini Ilijaš.

Dan poslije, u četvrtak, počet će suđenje Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, optuženima za zločine počinjene 1992. godine u selu Lozje kod Goražda.

Prema optužnici, Milović je, kao komandant rejonskog štaba Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (RjŠTO) Srpske opštine Goražde – zajedno sa nadređenim komandantom Opštinskog štaba TO-a Srpske opštine Goražde, te podređenim komandirom čete TO-a “Podkamen” Branislavom Lasicom, TO-a “Površnica” i TO-a “Poda” – planirao, dogovarao, pripremao, naredio, podstrekavao te pomagao u planiranju, pripremi i učinjenju oružanog pješadijskog napada.

Oni su, prema optužnici, organizovali grupu njima podređenih pripadnika Opštinskog štaba TO-a, koja je, zajedno s nekoliko pripadnika MUP-a Srpske Republike Bosne i Hercegovine, izvršila napad na civilna lica bošnjačke nacionalnosti iz naselja Lozje (Kokino Selo), u kojem su i lično učestvovali.