otvoreno pismo

Nakon snažnog zemljotresa: Stanovnici Stoca traže postavljanje zaštitnih mreža

U potresu preminula 27-godišnjakinja iz Stoca, više osoba ozlijeđeno
23.04.2022., Stolac, Bosna i Hercegovina - Od posljedica potresa u Stocu smrtno stradala djevojka, a njeni roditelji su zadrzani u bolnici. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Potencijalno opasne lokacije su: Kukavac, Pogleđe, Novo naselje, Uzinovići, Bokulja, Poplašići, Zagrad, Todorovići, Ćuprija

Stanovnici u Stocu uputili su apel za hitno angažiranje Civilne zaštite kako bi se spriječila opasnosti od novih odrona stijena.

U otvorenom pismu upućenom Upravi za civilnu zaštitu HNK i Federalnoj upravi civilne zaštite, stanovnici Stoca podsjećaju da je taj grad smješten u kotlini okruženoj brdima, te je od petka stanovništvo u strahu od novih podrhtavanja tla.

Pozvali su mjerodavne da izađu na teren, urade analizu sanacije oštećenih stijena, kamenja i podzida te da se postave mreže ili druga vrsta zaštite.

Potencijalno opasne lokacije su: Kukavac, Pogleđe, Novo naselje, Uzinovići, Bokulja, Poplašići, Zagrad, Todorovići, Ćuprija.

“Ne smijemo čekati novu žrtvu, moramo hitno reagirati dok ne bude kasno. Već smo zakasnili sačuvati jedan mladi život, potrudimo se da se nikad više ne ponovi ovaj nesretan slučaj koji je sve građane u Stocu ostavio u šoku, nevjerici i žalosti”, stoji u apelu Stočana.