Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bratunac

Nakon što su postavljene, policija naredila uklanjanje fotografija s puta prema Potočarima

bratunac – fotografije – rse (1)

Na putu Bratunac-Srebrenica postavljene su u subotu, 9. jula fotografije za koje načelnik Bratunca kaže da su “slike civila i vojnika koji su ubijeni tokom proteklog rata”.

Fotografije su postavljene dva kilometra od Memorijalnog centra Potočari, gdje će 11.jula biti ukopano 50 žrtava srebreničkog genocida.

Postavile su ih članovi porodica uz pomoć Opštine Bratunac, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) načelnik Opštine Srđan Rankić.

“Na zahtjev članova porodica, opština je pomogla ovu aktivnost i postavljene su slike civila i vojnika koji su ubijeni tokom proteklog rata. Na ovaj način želimo predstavnicima međunarodne zajednice skrenuti pažnju da su u ovom dijelu Podrinja ubijani i Srbi, a ne samo Bošnjaci,” kazao je Rankić.

U međuvremenu policija je naredila njihovo uklanjanje.

Kako je za Klix.ba potvrdila glasnogovornica Policijske uprave Zvornik Danijela Madžarević, policijski službenici u Bratuncu poduzeli su sve radnje u skladu sa zakonom te naredili uklanjanje fotografija s magistralnog puta koji vodi prema Potočarima.

Fotografije su sada prebačene na privatne posjede, tačnije u dvorišta kuća koje se nalaze u blizini ceste.

U Potočarima će 11. biti klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava genocida, za čiji su ukop pronađenih posmrtnih ostataka saglasnost dali članovi porodica.