Nakon što su uporno odbijali: SBB će podržati povećanje akciza

BiH

radoncic

Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine glasat će u Parlamentarnoj skupštini BiH za najavljeni modificirani prijedlog zakonodavstva o akcizama.

To je na pres-konferenciji ove stranke najavio predsjednik Fahrudin Radončić, a kao razlog naveo što je iz Vijeća ministara BiH predviđeno da će zakon osigurati transparentno trošnje novca od akciza i usmjeravanje cijelog iznosa za gradnju puteva u Bosni i Hercegovini. Radončić je također kazao da će poslanici njegove stranke instistirati na parlamentarnoj kontroli utroška ovog novca i u tom cilju tražiti forimiranje zajedničke komisije oba doma.

Odgovarajući na novinarska pitanja o drugim temama, rekao je da će se SBB u narednom periodu ponašati kao konstruktivna opozicija na državnom i federalnom nivou, kao i da će ministri iz njegove stranke ponuditi ostavke. Napomenuo je da su ostavke ministara iz SBB-a ponuđene u Unsko-sanskom kantonu, ali nisu prihvaćene.

Rekao je i da čeka sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH Draganom Čovićem, na kojem će saznati jesu i HDZ i Stranka demokratske akcije pronašli eventualno novog koalicionog partnera.