Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prepucavanja se nastavljaju

Nakon tvrdnji sutkinje iz Gradačca, odgovorili joj iz policije: Oglasio se i advokat policajke Dženane

gradacac policija
FOTO: Pixsell
FOTO: Ilustracija

“Dovoljno je bilo da se uzmu izjave oštećene i da se na osnovu tih izjava i službenih zabilješki koje su dostavljali policijski službenici izreknu mjere. Zašto je u ovom slučaju bilo drugačije, o tome ne bih želio govoriti”, kaže Mehanović

Predsjednica Općinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić tvrdi da Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Općinskom sudu nije dostavilo potrebne dokaze da bi bile određene mjere zabrane Nerminu Sulejmanoviću, koji je u petak, nakon što je ubio nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, sve to prenoseći na društvenoj mreži, izvršio ubistvo još dvije osobe. No, čini se da Zakon ovu tematiku tretira drugačije.

Općinski sud u Gradačcu ponovio: dokaza za izricanje mjere zaštite nije bilo. Policajci su, kažu, morali uraditi više, a službena zabilješka ne može se smatrati kao dovoljan dokaz za drugačiju presudu.

“Kod svakog zahtjeva, optužnice, tužbe, sve činjenice koje stoje u tom pravnom aktu moraju se dokazati. Ovdje nije bilo dokaza”, kazala je Kojić, prenosi Federalna TV.

U dosadašnjoj praksi ovog suda nije bilo potrebno dostavljati izvod iz kaznene evidencije počionica, kada su u pitanju dokumenti za određivanje mjere zabrane. Ono što je trebalo, dostavljeno je, tvrdi ministar policije Hajrudin Mehanović.

“Dovoljno je bilo da se uzmu izjave oštećene i da se na osnovu tih izjava i službenih zabilješki koje su dostavljali policijski službenici izreknu mjere. Zašto je u ovom slučaju bilo drugačije, o tome ne bih želio govoriti”, kaže Mehanović.

Kako se navodi u rješenju Općinskog suda Gradačac, a što je vidljivo, imali su dokaze u koje su izvršili uvid, koji očito nisu bili dovoljni. Struka smatra da se moglo donijeti i drugačije rješenje, s obzirom na težinu počinjenog djela.

“Mogu da osnovano pretpostavim da je sudija imala mogućnosti i pored korištenja blagodeti zakona od strane oštećene da nastavi s postupkom na inicijativu organa unutrašnjih poslova i da se odredi mjera zabrane, ukoliko postoji bilo kakav materijalni dokaz”, ocjenjuje advokat Damir Alić.

“Uopšte ne bih komentarisala kolege advokate, jer će oni komentarisati onako kako njima odgovara”, rekla je Kojić.

No, odredbe Zakona o zaštiti od nasilja u porodici su jasne: nasilje u porodici postoji ukoliko postoje i osnove sumnje. Inače, pitanje je i mogućeg otkrivanja nedozvoljenih informacija ubici. Pa je određeni broj policijskih službenika iz Gradačca predmet istrage. Među njima je i policajka Dženana Selimović, protiv koje će, najvjerovatnije, biti pokrenut disciplinski postupak, potvrđeno je Federalnoj televiziji od izvora bliskog istrazi.

“Moja branjenica Dženana Selimović nije imala nikakav kontakt s izvršiocem trostrukog ubistva Nerminom Sulejmanovićem, niti je odala lokaciju na kojoj se nalazi ubijena Nizama Hećimović. Ona je u vrijeme svirepih ubistava bila na godišnjem odmoru, van granica Bosne i Hercegovine”, izjavio je advokat Dženane Selimović Bakir Hećimović.

Propuste u sistemu, ukoliko ih je bilo, dokazat će istraga. Za sada je jedino jasno da je trostruko ubistvo počinila osoba na slobodi, a s krivičnim dosjeom.

Predsjednica Općinskog suda u Gradačcu Slobodanka Kojić tvrdi da Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona…

Posted by federalna.ba on Wednesday, August 16, 2023