BiH

i dalje štetan

Nakon velikog zagađenja tokom vikenda zrak u Sarajevu jutros nešto čistiji

09/12/2019

Pema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu, indeks kvaliteta zraka jutros u 7.00 sati iznosio je 172 i okarakterisan je kao nezdrav

Nakon izrazito zagađenog zraka koji je tokom vikenda bio prisutan u Sarajevu, u ponedjeljak je nivo lebdećih čestica u zraku nešto niži, ali i dalje štetan.

Pema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu, indeks kvaliteta zraka jutros u 7.00 sati iznosio je 172 i okarakterisan je kao nezdrav.

S druge strane na drugim mjernim stanicama u gradu bilježi se nešto niža koncentracija štetnih čestica pa je tako na Bjelavama indeks kvaliteta zraka u 8.00 sati iznosio 119, na Otoci 136 i kod Vijećnice 147.

U toku zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima u BiH gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica, a kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada, te individualna ložišta.

Komentari

Autor: Anadolija

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.