Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

akcija „Squere“

Nakon vijećnika Hodžića, SIPA uhapsila i advokata Veselinovića

bojan veselinović hapšenje
FOTO: Fena/Oslobođenje
SIPA uhapsila i Veselinovića

Policijski službenici SIPA-e će uporedo sa pretresima poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari vršiti i aktvnosti propisane Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine

Pripadnici SIPA-e, u sklopu operativne akcije „Squere“, na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada, pretresaju poslovne i stambene objekte na više lokacija.

Pretresi se vrši po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Tužilaštva KS i u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS, MUP-a KS i MUP-a ZDK.

Nakon što je objavljena vijest da je u Sarajevu uhapšen vijećnik Stranke za BiH u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo, Avaz je objavio i da je uhapšen advokat Bojan Veselinović.

Navedene aktivnosti provode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Nedozvoljena trgovina“, „Krivotvorenje isprave“, „Prevara“, „Porezna utaja“, „Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“, „Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem“, „Pomoć učinitelju nakon izvršenog krivičnog djela“ i „Pranje novca“ propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

Takođe, policijski službenici SIPA-e će uporedo sa pretresima poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari vršiti i aktvnosti propisane Zakonom o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine.