Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

cci

Nakon više od dvije godine Federalni parlament formirao Komisiju odgovornu za reviziju

Parlament FBiH-korona zakon

Među 74 revizorska izvještaja za 2017. i 2018. godinu, čak njih 60 treba da bude predmet rasprave unutar parlamenta

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju imenovanje preostalih članova Komisije odgovorne za reviziju pri Parlamentu FBiH, na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, čime je konačno završen proces formiranja ove izuzetno važne komisije.

Pred Parlamentom FBiH i odgovornom komisijom je ozbiljan posao, koji iziskuje ozbiljnu posvjećenost i efikasan rad u nastavku, kako bi nadoknadili bar dio ogromnih zaostataka i amortizovali dio štete.

Podsjećamo, na čekanju je 19 izvještaja finansijske revizije za 2019. godinu, od 90 planiranih, potom revizorski izvještaji za 2018. godinu, i oni za 2017. godinu, koji tek treba da budu razmatrani pred Parlamentom FBiH, i organizovane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocjenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom.

Među 74 revizorska izvještaja za 2017. i 2018. godinu, čak njih 60 treba da bude predmet rasprave unutar parlamenta. To su institucije koje nisu dobile pozitivno mišljenje (dobile su negativno ili mišljenje sa rezervom) ili na finansijko poslovanje ili usklađenost sa propisima.

Formiranjem Komisije odgovorne za reviziju, stvoreni su uslovi da Parlament FBiH vrši kontrolu efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija. Ono što bi trebalo da uslijedi, jeste pokretanje pitanja odgovornosti, javne, političke, disciplinske i moralne, te sankcionisanja neodgovornog ponašanja, propusta, utvrđenih nedostataka i kršenja zakona, identifikovanih kroz revizorske izvještaje.