Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Nakon više od sata kašnjenja počela sjednica Predstavničkog doma PSBiH

predstavnicki dom psbih
Foto: Almir Razić/ Fena

Poslanici bi danas, po okončanju redovne sjednice, na hitnoj sjednici trebali potvrditi imenovanje novog ministra finansija i trezora Srđana Amidžića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata

Sa gotovo sat i pol zakašnjenja danas je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojoj bi poslanici trebali razmatrati izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Izmjene je predložilo Vijeće ministara BiH, a u pitanju je zakon koji je potrebno donijeti jer je on jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

Poslanici bi se o ovom zakonu trebali izjašnjavati po skraćenom postupku i u drugom čitanju nakon što ga je podržala i nadležna parlamentarna komisija.

Na dnevnom redu 10. sjednice su i prijedlozi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH i Zakona o slobodi pristupa informacijama na nivou institucija BiH.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV) koje su predložili su poslanici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Darko Babalj, a prijedlog je podržala Komisija za finansije i budžet uz dva usvojena amandmana.

Poslanici su predložili da se izmijeni ovaj zakon zbog činjenice da postoji potreba poreskih obveznika da im se omogući primjeren rok u kojem su obavezni podnijeti poresku prijavu jer sadašnje rješenje ne ostavlja dovoljno vremena za podnošenje prijava.

Predloženo je i povećanje granice za registraciju poreskih obveznika sa 50.000 KM na 100.000 KM zbog inflatornih kretanja i povećanja cijena roba i usluga.

predstavnicki dom psbih
Foto: Almir Razić/ Fena

Pred poslanicima će se naći i nekoliko poslaničkih inicijativa, kao i tačke koje se tiču davanja saglasnosti na ratifikaciju nekoliko međunarodnih ugovora.

O ovako predloženom dnevnom redu poslanici će se izjašnjavat nakon što se okonča točka dnevnog reda u okviru koje poslanici ministrima postavljaju pitanja.

Poslanici bi danas, po okončanju redovne sjednice, na hitnoj sjednici trebali potvrditi imenovanje novog ministra finansija i trezora Srđana Amidžića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) nakon što je prethodni ministar Zoran Tegeltija preuzeo dužnost direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), kao i imenovanje dopredsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, za kojeg je SNSD predložio ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca.