BiH

SafeJournalists

Napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava građana

24/09/2021
Jasmin Mulahusić

Nasilje nad svim našim kolegama iz BiH ozbiljna prijetnja za više od 8.000 novinara koje predstavlja mreža SafeJournalists

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić i još dva novinara iz Bosne i Hercegovine – Nikola Vučić i Amir Zukić (N1 TV) bili su meta napada na društvenoj mreži Facebook putem profila Jasmin Mulahusic Spielberg.

Tim povodom, reagirala je mreža SafeJournalists (SJ), koja okuplja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, osudivši napade i targetiranje novinara i branioca slobode medija u BiH, te zatraživši brzu i efikasnu istragu i odgovarajuću kaznu za počinioca, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Istovremeno, upućen je poziv nadležnim organima da preispitaju odluku o puštanju Jasmina Mulahušića na slobodu, “posebno imajući u vidu da je nastavio sa istom praksom kao i do sada, te da postoji mogućnost ponavljanja krivičnog djela”.

Mreža SafeJournalists će, kako se navodi, obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere o ovom slučaju, uz napomenu kako je svaki napad na novinare i napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

– Jasmin Mulahusić je na svom profilu objavio post u kojem opisuje jedan od svojih bizarnih snova u kom su ga napale zmije, kako im reže glave, te da je jedna od onih iz njegovog sna Borka Rudić. Nakon toga sa istog profila nastavljeno je objavljivanje postova u kojima se targetiraju novinari Nikola Vučić i Amir Zukić. Također, komentari ispod ovih objava su uvredljivog i pretećeg sadržaja, uključuju govor mržnje i pominju njihovu nacionalnost – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, Jasmin Mulahusić, koji živi u Luksemburgu, uhapšen je na granici između Bosne i Hercegovine i Hrvatske početkom septembra 2021. zbog ranijih pretnji novinarima u BiH i drugim javnim i političkim ličnostima i tereti se za krivična dela – izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Uz podsjećanje da ga je Sud Bosne i Hercegovine pustio na slobodu i nije odredio mere zabrane, u saopćenju se napominje da je prošle nedjelje mreža SafeJournalists objavila saopštenje sličnim povodom, “kada su koleginica Borka Rudić i Lejla Turčilo, profesorica na Univerzitetu u Sarajevu, zajedno napadnute iz istog nacionalističkog i radikalnog kruga i pojedinaca”.

– Verbalni napadi pojedinaca na novinare koji u prošlosti nisu izvedeni pred lice pravde su još jedan argument zašto je važno zaustaviti politiku nekažnjivosti. Tolerišući takve pretnje od strane nadležnih državnih organa u BiH, napadi se ponavljaju sa ciljem da se nametne cenzura, utišaju se kritički glasovi i sloboda mišljenja, ne samo u novinarskoj zajednici, već i u bosanskohercegovačkom društvu u celini – rekao je tim povodom direktor mreže SafeJournalist Dragan Sekulovski.

Naglasio je da je „nasilje nad svim našim kolegama iz BiH ozbiljna prijetnja za više od 8.000 novinara“ koje predstavlja mreža SafeJournalists.

– Izražavamo svoju solidarnost sa njima i zahtevat ćemo najveću kaznu za sve pretnje upućene našim kolegama koje su motivisane ovim incidentom – istakao je Sekulovski, navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.