Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napokon formirana Vlada HNK, za premijera izabran Nevenko Herceg (FOTO)

BiH

vlada hnk (2)

Nakon nekoliko mjeseci agonije oko formiranja izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine HNK-a, konačno je Hercegovačko-neretvanski kanton dobio Vladu, javlja Anadolu Agency.

Sa 21 glasom za, četiri protiv i dva suzdržana, Nevenko Herceg (HDZ BiH) je imenovan premijerom Vlade HNK-a, a ministrom financija Adnan Faladžić (SDA). Novoimenovani ministar prometa i veza je Stjepan Krasić, a ministar zdravstva i socijalne skrbi Goran Opsenica, dok je od sada na čelu ministarstva prostornog uređenja Suad Hasandedić.

vlada hnk (1)

Na čelo Ministarstva unutarnjih poslova imenovan je Slađan Bevanda, a novi ministar poljoprivrede i šumarstva ovog kantona je Donko Jović. Resor trgovine i turizma preuzeo je Ajdin Teletović, a ministrom gospodarstva imenovan je Željko Laketić.

Novoimenovani ministar obrazovanja i nauke je Rašid Hadžović, a resorni ministar pravosuđa je Suad Balić, dok je na mjesto ministra branitelja imenovan Oliver Soldo.

vlada hnk (3)

Inače, novoimenovana Vlada HNK-a je uspostavljena glasovima zastupnika SDA, HDZ-a BiH te Saveza za bolju budućnost (SBB).

Protiv su bili zastupnici SDP-a i Demokratske fronte, dok su suzdržani bili zastupnici HDZ-a 1990. Premda su zastupnici SBB-a podržali izbor novoimenovane vlasti, u Vladi HNK-a nisu dobili niti jedno ministarsko mjesto.

vlada hnk (5)

Novoformirana Vlada HNK-a je sastavljena po modelu 6 + 6, odnosno SDA ima šest resora, a HDZ BiH jedan resor manje uz premijersku poziciju.