Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Napustio emisiju zbog gosta koji je branio Radovana Karadžića

BiH

gjenero

Tokom razgovora o presudi Radovanu Karadžiću u emisiji N1 televizije Crvena linija, gost, politički analitičar Davor Gjenero, napustio je studio prije kraja emisije.

“Sa serviserima, zagovornicima totalitarnih režima i ratnih zločina ne mogu razgovarati“, rekao je Gjenero prije nego što je napustio studio. Uz Gjenera u zagrebačkom studiju učestvovali su u beogradskom studiju Željko Cvijanović, glavni urednik portala Novi standard, dok je u sarajevskom bio Zarije Sejzović, profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

“O čemu se radi, moguće je biti i heroj i ratni zločinac. Moguće je i jedno i drugo. Što je za mene to je moj lični stav. Konačan sud će dati one silnice u historiji koje će pobijediti”, odgovorio je Cvijanović na pitanje je li Karadžić ratni zločinac ili heroj.

Cvijanović je rekao i da će Srbi teško prihvatiti pravdu za Srebrenicu “kada za progon četvrt miliona Srba nije odgovarao niko, ako niko nije osuđen za ubijenih 6.000 Srba u opsjednutom Sarajevu”.

“Tu se ne radi o stavovima. Zna se što spada u civilni diskurs, što ne spada. Ne, oprostite ne mogu……”, rekao je Gjenero dodajući da s čovjekom koji na ovaj način brani ratnoga zločinca u nastavku emisije ne želi razgovarati.