Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narastao vodostaj Neretve

171216052.4_xxl

Očekivani vrh vodnog vala očekuje se sa 17. na 18. mart, a trenutni protok vode kroz hidroelektrane Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Mostara.

Iz Gradske uprave tvrde da su putem Operativnog centra Civilne zaštite zaprimili od Federalnog hidrometeorološkog zavoda – Odsjeka za hidrologiju obavijest o mogućim velikim vodama za period 16 – 18. marta za sliv Jadranskog mora uslijed očekivanih intenzivnijih padavina. Na svim pritokama Neretve, a posebno na glavnom toku rijeke, očekuje se značajnije povećanje vodostaja. Najznačajniji porast vodostaja se očekuje na rijekama: Lištica, Buna, Trebižat i Bregava..

Također, napominju da je glavni tok Neretve, nizvodno od Konjica, pod značajnim determinističkim utjecajem, te da nije moguće dati pouzdanu prognozu.

Vodostaj Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most jutros u osam sati iznosio je 533 centimetra dok je u 23:15 sati iznosio 753 centimetra od kada počinje konstantno opadanje nivoa, te ponovni porast. Evidentna je promjena nivoa Neretve uslijed planskog i kontroliranog ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja ne ugrožava stanovništvo i materijalna dobra nizvodno od istih.