Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inspektorat republike srpske

Naređeno poništavanje diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

osman-mehmedagic

Mehmedagić je diplomu dobio 21. septembra 2007. godine. Provjera diplome izvršena je po zahtjevu Tužilaštva BiH 30. jula ove godine

Inspektorat Republike Srpske donio je rješenje kojim se nalaže poništavanje fakultetske diplome direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića. Također je naređeno da se u Službenom glasniku RS-a diploma izdata na ime Osmana Mehmedagića proglasi nevažećom, odnosno da je prije toga rektor Univerziteta za poslovne studije u Banja Luci Radovan Klinco poništi, objavili su mediji.

Mehmedagić je diplomu dobio 21. septembra 2007. godine. Provjera diplome izvršena je po zahtjevu Tužilaštva BiH 30. jula ove godine.

Iz Inspektorata su potvrdili da su uvidom u matične knjige i drugu predočenu dokumentaciju utvrdili da je imenovanom odobren upis na treću godinu fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za sticanje više stručne spreme na Pravnom fakultetu u Sarajevu, međutim mišljenja o priznavanju diferencijalnih ispita dali su profesori koji nisu imenovani za nastavnike za diferencijalne ispite. Osim toga, utvrđen je veći broj propusta u prijavama ispita, priznatim ispitima i drugoj dokumentaciji.

Rješenje kojim Inspektorat entiteta Republika Srpska traži od Univerziteta za poslovne studije poništavanje diplome direktora Obavještajno-sigurnosne/bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine predstavlja novi nasrtaj na Agenciju i direktora Osmana Mehmedagića, saopćeno je danas iz OSA-e, prenosi Novinska agencija Patria.

“Diploma direktora Mehmedagića je uredno stečena i izdata. To je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru Mehmedagić prolazio. OSA/OBA BiH i direktor Mehmedagić su već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad Agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Pokušaj da se preko Inspektorata RS na ovakav način diskredituju direktor Mehmedagić i OSA/OBA BiH samo su nastavak tih udara i potpuno je jasno ko i s kojim ciljem stoji iza njih. Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi diskreditirali osobe koje se suprostavljaju organizovanom kriminalu u BiH”, navode iz OSA-e.

Iz Inspektorata RS za medije je potvrđeno da su prilikom provjera matičnih knjiga utvrđene brojne nepravilnosti u prijavama ispita, priznatim ispitima i drugoj dokumentaciji vezano za Osmana Mehmedagića.