Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naredna dva mjeseca krizni period za isplatu penzija

cavara – sastanak – penzije

Krizni period za isplatu penzija u Federaciji BiH (FBiH) biće naredna dva mjeseca zbog enormnog povećanja broja penzionera, ali bi do stabilizacije moglo doći nakon juna, istaknuto je nakon sastanka u kabinetu predsjednika FBiH Marinka Čavare na kojem je razgovarano o modelima ubrzanja isplate penzija u FBiH.

Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić, koji je sa rukovodstvom Fonda PIO FBiH i potpredsjednicima Vlade Veskom Drljačom i Jelkom Milićević prisustvovao sastanku, rekao je da je samo u proteklih devet mjeseci broj penzionera u FBiH povećan za 15.000, što je više nego u cjelokupnom četvorogodišnjem mandatu Vlade FBiH.

Čavara je rekao da je nedopustivo da se penzije pojedinim penzionerima isplaćuju tek 22. dana u mjesecu, posebno s obzirom na činjenicu da mnogi penzioneri imaju minimalna primanja.

“Kratkoročna rješenja kojima će se pokušati riješiti problem i stabilizovati Fond PIO jesu pozajmice koje će Fond uzeti od određenih institucija”, rekao je Drljača, koji je ministar rada i socijalne politike u Vladi FBiH.

Novalić je medijima pojasnio da pozajmicu može obezbijediti i Vlada FBiH ako joj to omogući likvidnost.

Prema njegovom mišljenju, kreditna zaduženja kod komercijalnih banaka trenutno nisu opcija, ali je i to moguće u narednom periodu.

Za naredni mjesec potrebno je obezbijediti oko 165 miliona KM, a od uplate doprinosa i iz budžeta FBiH će se pokriti 95 odsto potreba, te će nedostajati oko 20 miliona KM.

Direktor federalnog Fonda PIO Zijad Krnjić rekao je da je najveći broj zahtjeva za penzionisanje podnesen do 31. decembra 2015. godine, ali da je broj pristiglih zahtjeva u prva tri mjeseca ove godine znatno manji nego prethodne godine.

Veći broj lica odlučio je iskoristiti pravo i prijevremeno se penzionisati pod povoljnijim okolnostima.

Nakon 31. decembra ta mogućnost ne postoji, a sada je priliv penzionera znatno manji, te se očekuje nivelisanje do kraja godine.

Vlada FBiH je prije nekoliko mjeseci sa penzionerima dogovorila redovniju isplatu penzija kako bi oni odustali od protesta. Tada je dogovoreno da se penzije umjesto 15. isplaćuju do 5. u mjesecu.