Suđenja

Naredne sedmice iznošenje završne riječi za zločine u Krajini i Srebrenici

tuzilastvo_bih3333

Na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Sanskom Mostu, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Mileta Kokota

Naredne sedmice zakazano je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH u predmetu u kojem je Boško Dević, kao pripadnik 17. ključke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za zločine počinjene na području Ključa.

U ponedjeljak, 12. novembra, bit će iznesene završne riječi na suđenju Deviću, kojeg optužnica tereti da je 11. augusta 1992. učestvovao u progonu bošnjačkog stanovništva te u ubistvima četiri Bošnjaka čija su tijela izmasakrirana.

Dan kasnije, na obnovljenom suđenju za zločine počinjene u Sanskom Mostu, planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Mileta Kokota. Za zločine počinjene na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1994. godine, s Kokotom optuženi su Goran, Milorad i Ranko Mrđa.

U srijedu, 14. novembra, Odbrana Slavka Milovanovića, optuženog za zločin počinjen 8. maja 1992. u selu Rešagići kod Skelana, iznijet će svoju završnu riječ.

Za petak, 16. novembra, planirano je da Odbrane Zorana Babića i Radenka Marinovića daju završne riječ. Zajedno s njima optužen je i Darko Mrđa. Na teret su im stavljena ubistva počinjena u Prijedoru, prisilni nestanci i nečovječno postupanje 1992.

Sljedeće sedmice nastavljaju se suđenja za zločine počinjene u Vlasenici, Bosanskom Brodu, Bužimu, Trnovu, Goraždu, Prozoru, Bileći, Vozućoj, Čemernom, Zaklopači, Sarajevu i Višegradu, saopćio je BIRN.