Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naredne sedmice Naser Orić će se izjasniti o krivnji za ratne zločine

oric

Naredne sedmice pred Sudom BiH o krivnji će se izjasniti Naser Orić i Sabahudin Muhić, koji se terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant jedinica Armije BiH (ABiH) u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano je za 19. oktobar.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH na suđenju desetorici optuženih za otmicu putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada, bit će saslušan u 23. oktobra.

Tužilaštvo BiH je za ovaj zločin optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića te Miću Jovičića.

Za posljednji radni dan zakazana je i sjednica Apelacionog vijeća Zaimu Laličiću, kojeg je prvostepeno vijeće Suda BiH osudilo na devet godina zatvora zbog silovanja i nečovječnog postupanja prema civilima 1992. i 1993. na području Hrasnice kod Sarajeva.

Gligor Begović, optužen za zločine počinjene 1992. u logoru Batković (općina Bijeljina), svjedočit će u svoju korist pred Sudom BiH 21. oktobra.

Za isti dan je zakazana i sjednica pred trećestepenim vijećem Veselku i Ivi Ragužu, koje je Apelaciono vijeće suda BiH osudilo, kao nekadašnje pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na po tri godine zatvora zbog zlostavljanja četvorice zatvorenika 1993. u logoru Dretelj kod Čapljine.

Raguži su prvostepenom presudom bili oslobođeni optužbi za zločine počinjene na području Stoca i Čapljine.

Apelaciono vijeće je djelimično ukinulo ovu presudu i obnovilo suđenje, pa je bila dozvoljena ponovna žalba s obzirom da su prvi put bili oslobođeni.

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici, te zločine u Sanskom Mostu, Zvorniku, Bihaću, Konjicu, Bileći, Trnovu, Hrasnici i Tarčinu kod Sarajeva, Odžaku, Rogatici, Srebreniku, Mostaru, Prijedoru, Livnu, Tesliću, Čajniču, Bijeljini te Prozoru, javlja BIRN.