Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naredne sedmice presuda za zločin u Tesliću

teslic

Sud Bosne i Hercegovine sljedeće će sedmice izreći presudu Peri Radišiću, optuženom za zločine nad civilima počinjene na području općine Teslić.

Radišić je optužen da je, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od 1992. do 1995. godine učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti. Optužen je za odvođenje više osoba na prinudne radove, zbog čega je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest ljudi, a veći broj ranjen. Presuda je zakazana za petak, 11. novembra.

U ponedjeljak, 7. novembra, odbrana Dragoje Zmijanjca, optuženog za zločine počinjene na području Prijedora, iznijet će završnu riječ.

U utorak, 8. novembra, predviđeno je da u svoju korist svjedoči optuženi Nikola Zovko, kojeg Tužilaštvo BiH tereti, s još trojicom optuženih, za zločine počinjene na području Čapljine.

Naredne sedmice će biti nastavljena suđenja za genocid u Srebrenici i zločine počinjene u Čapljini, Prijedoru, Odžaku, Mostaru, Tesliću, Višegradu, Doboju i Vitezu, javlja BIRN.