Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narednih dana minimalno zahlađenje, pa ponovo velike vrućine

vrucine vrijeme

Prema dugoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, čini se da je ispred nas još dosta veoma toplih dana. Od srijede možemo očekivati malo zahladnjenje, ali će i dalje biti veoma vruće. Kako se bude približaavao kraj mjeseca tako će i temperature ponovo biti sve više.

Prenosimo prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za period od 21. jula do 3. avgusta.

“Nadprosječno visoke temperature zadržat će se i tokom sljedeće sedmice. Maksimalne temperature zraka u utorak 21.07. kretat će se u Bosni do 39 °C a na jugu Hercegovine i do 42 °C.

Od srijede temperature će početi lagano padati, ali će dnevne anomalije i dalje biti veće od 6 °C.

U petak 24.07. maksimalne temperature zraka dosezat će do 37 °C u Hercegovini a u Bosni do 34 °C. Tropske noći očekuju se na sjeveru Bosne i na jugu Hercegovine. U periodu od 21. do 28.07., u poslijepodnevnim satima, uz jači razvoj konvektivne oblačnosti moguće su padavine u obliku lokalnih pljuskova praćenim grmljavinom.

U periodu od 29.07. pa do kraja prognoziranog perioda prema sinoptičkim kartama očekuje se stabilno i suho vrijeme. Maksimalne temperature dosezat će do 40 °C u Hercegovini, a na sjeveru Bosne za jedan do dva stepena manje. Na području centralne Bosne maksimalne temperature kretat će se do 36 °C”, stoji u prognozi FHMZBiH.

Donosimo vam i detaljniju prognozu za naredna četiri dana.

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne i u večernjim satima umjeren razvoj oblačnosti može usloviti lokalne pljuskove i kratkotrajanu pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu od 22 do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 34 i 39 °C, na jugu do 41 °C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. U cijeloj zemlji su izgledni pljuskovi i grmljavina, lokalno i sa gradom. Vjetar promijenljivog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti i jačih udara vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22 °C, na jugu od 22 do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 32 do 38 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 15 i 20 °C, na jugu Hercegovine od 20 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C, na jugu Hercegovine do 37 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano. Poslije podne i u večernjim satima jači razvoj oblačnosti će usloviti lokalne pljuskove. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu od 19 do 23 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 36 °C.