BiH

Narednih dana minimalno zahlađenje, pa ponovo velike vrućine

21/07/2015

Prema dugoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, čini se da je ispred nas još dosta veoma toplih dana. Od srijede možemo očekivati malo zahladnjenje, ali će i dalje biti veoma vruće. Kako se bude približaavao kraj mjeseca tako će i temperature ponovo biti sve više.

Prenosimo prognozu Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za period od 21. jula do 3. avgusta.

“Nadprosječno visoke temperature zadržat će se i tokom sljedeće sedmice. Maksimalne temperature zraka u utorak 21.07. kretat će se u Bosni do 39 °C a na jugu Hercegovine i do 42 °C.

Od srijede temperature će početi lagano padati, ali će dnevne anomalije i dalje biti veće od 6 °C.

U petak 24.07. maksimalne temperature zraka dosezat će do 37 °C u Hercegovini a u Bosni do 34 °C. Tropske noći očekuju se na sjeveru Bosne i na jugu Hercegovine. U periodu od 21. do 28.07., u poslijepodnevnim satima, uz jači razvoj konvektivne oblačnosti moguće su padavine u obliku lokalnih pljuskova praćenim grmljavinom.

U periodu od 29.07. pa do kraja prognoziranog perioda prema sinoptičkim kartama očekuje se stabilno i suho vrijeme. Maksimalne temperature dosezat će do 40 °C u Hercegovini, a na sjeveru Bosne za jedan do dva stepena manje. Na području centralne Bosne maksimalne temperature kretat će se do 36 °C”, stoji u prognozi FHMZBiH.

Donosimo vam i detaljniju prognozu za naredna četiri dana.

U srijedu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano i vruće. Poslije podne i u večernjim satima umjeren razvoj oblačnosti može usloviti lokalne pljuskove i kratkotrajanu pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu od 22 do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 34 i 39 °C, na jugu do 41 °C.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. U cijeloj zemlji su izgledni pljuskovi i grmljavina, lokalno i sa gradom. Vjetar promijenljivog smjera. Uz grmljavinske oblake će biti i jačih udara vjetra. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 22 °C, na jugu od 22 do 26 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 32 do 38 °C.

U petak u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 15 i 20 °C, na jugu Hercegovine od 20 do 24 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 29 i 34 °C, na jugu Hercegovine do 37 °C.

U subotu u Bosni i Hercegovini prije podne pretežno sunčano. Poslije podne i u večernjim satima jači razvoj oblačnosti će usloviti lokalne pljuskove. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19 °C, na jugu od 19 do 23 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 31 i 36 °C.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.