BiH

Posebna sjednica

Narodna skupština danas odlučuje: Hoće li se RS zadužiti 678 miliona KM?

23/05/2020

Predviđeno je da se taj bh. entitet dugoročno zaduži za iznos do 678 miliona KM

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o prihvatanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.

Okončana je rasprava o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za ovu godinu.

Predviđeno je da se taj bh. entitet dugoročno zaduži za iznos do 678 miliona KM i to na domaćem tržištu do 354,1 milion, od čega je već realizovano 214.134.000 KM, a planirano je zaduženje do 140 miliona KM kroz emisije obveznica i kreditna zaduženja.

RS na inostranom tržištu planira da uzme kredite do iznosa od 323.866.000 KM i to zaduženjem kod MMF-a, Evropske komisije i Svjetske banke, rekla je ministrica finansija Zora Vidović, obrazlažući izmjenu odluke o dugoročnom zaduženju RS.

Poslanici su jučer po hitnom postupku razmotrili Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu, kojim je budžet povećan za 188 miliona KM i iznosi tri milijarde i 613 miliona KM,  kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta RS za ovu godinu, po hitnom postupku.

Poslanici su okončаli i raspravu o potvrđivanju akata koje je donijela predsjednica RS-a Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja.

Obraćajući se poslanicima, Cvijanović je podsjetila da je tokom trajanja vanrednog stanja u RS, u skladu sa ustavnom procedrom doneseno ukupno 19 uredbi, a da će tri prestati da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u RS.

Poslanici su prije dva dana usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju RS, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.