Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Posebna sjednica

Narodna skupština danas odlučuje: Hoće li se RS zadužiti 678 miliona KM?

nsrs korona

Predviđeno je da se taj bh. entitet dugoročno zaduži za iznos do 678 miliona KM

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas raspravom o prihvatanju zaduženja RS-a prema Svjetskoj banci za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.

Okončana je rasprava o izmjeni Odluke o dugoročnom zaduživanju RS-a za ovu godinu.

Predviđeno je da se taj bh. entitet dugoročno zaduži za iznos do 678 miliona KM i to na domaćem tržištu do 354,1 milion, od čega je već realizovano 214.134.000 KM, a planirano je zaduženje do 140 miliona KM kroz emisije obveznica i kreditna zaduženja.

RS na inostranom tržištu planira da uzme kredite do iznosa od 323.866.000 KM i to zaduženjem kod MMF-a, Evropske komisije i Svjetske banke, rekla je ministrica finansija Zora Vidović, obrazlažući izmjenu odluke o dugoročnom zaduženju RS.

Poslanici su jučer po hitnom postupku razmotrili Prijedlog rebalansa budžeta za 2020. godinu, kojim je budžet povećan za 188 miliona KM i iznosi tri milijarde i 613 miliona KM,  kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta RS za ovu godinu, po hitnom postupku.

Poslanici su okončаli i raspravu o potvrđivanju akata koje je donijela predsjednica RS-a Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja.

Obraćajući se poslanicima, Cvijanović je podsjetila da je tokom trajanja vanrednog stanja u RS, u skladu sa ustavnom procedrom doneseno ukupno 19 uredbi, a da će tri prestati da važe danom stupanja na snagu Odluke o ukidanju vanrednog stanja u RS.

Poslanici su prije dva dana usvojili Odluku o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju RS, koja stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.