Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodna skupština RS 14. jula o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH

BiH

nsrs

Deseta posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o prijedlogu Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Republike Srpske o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, biće održana 14. jula, po završetku devete posebne sjednice, odlučio je danas Kolegijum Narodne skupštine RS, javlja Anadolu Agency

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, objasnio je da je moguće da sjednica o referendumu počne i 15. jula u zavisnosti od trajanja sjednice o stanju u Elektroprivredi RS i odluci o poskupljenju struje, koja je trebalo da stupi na snagu 1. jula, ali je povučena.

Kolegijum je odluku o održavanju posebne sjednice sa jednom tačkom dnevnog reda donio sa jednim uzdržanim glasom.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi “Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske”.

Čubrilović je istakao da referendum ne krši međunarodne ugovore već predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izražavanja građana i neće ugroziti integritet i suverenitet BiH bez obzira na ishod. On smatra da je neophodno zahtjevati da se reforma pravosuđa vrati u ustavne okvire odnosno na nivo entiteta.

Vukota Govedarica, šef kluba SDS-a, rekao je da klub poslanika SDS sa članicama Saveza za promjene i Naprednom Srpskom prihvatio da se o ovome raspravlja, ali da je uputio pitanje predlagaču, da li se radi o reaktiviranju odluke Narodne skupštine RS iz 2011. godine o referendumu s obzirom da je stavljena van snage i da pitanje iz 2011. i 2015. godine nije isto. Govedarica je istakao da nemaju ništa protiv referendumskog pitanja kakvo je postavljeno 2011. godine “Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i njihovu verifikaciju u Parlamentarnoj skupštini BiH”. Govedarica kaže da se ne radi o reaktiviranju odluke.

Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a, rekao je da su poslanici opozicije okupljeni u Savezu za promjene protiv političkog avanturizma, nečega što može donijeti štetu RS, ali su spremni da stave tačku na pitanje referenduma o kojem se priča vec skoro deceniju.

Opoziciji je osim pitanja sporno i šta će se desiti poslije referenduma.