Narodna skupština RS-a danas o ukidanju “bijelog hljeba”

BiH

narodna skupstina rs (1)

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) razmatrat će danas, u nastavku redovne sjednice, izmjene Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave kojim se traži ukidanje tzv. “bijelog hljeba“ i na entitetskom nivou.

Te zakone predložila je poslanička grupa Napredna Srpska, a ukoliko budu usvojeni ukida se pravo izabranih i imenovanih zvaničnika u RS-u da nakon isteka mandata primaju plaću još šest mjeseci.

Zasad većina poslanika deklarativno podržava te odredbe, dok su iz Vlade RS-a saopćili da su zakoni preuranjeni i da pravo funkcionera u jedinicima lokalne samouprave po prestanku mandata treba “sagledati u širem kontekstu, odnosno kontekstu drugih zakona koji uređuju prava izabranih funkcionera u toku trajanja mandata i nakon prestanka mandata”

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine su i Nacrt zakona o pravosudnom ispitu, te Izvještaj o radu MUPRS-a za 2015. godinu.

Zakonom o pravosudnom ispitu mijenjaju se uvjeti za polaganje pravosudnog ispita. Propisuju se dvije godine radnog iskustva za osobe koje su to iskustvo stekli na pravnim poslovima u sudu, tužilaštvu, advokaturi, notarijatu, Pravobranilaštvu, kao i za one koji su to iskustvo stekli u organima uprave, privrednim društvima te drugim pravnim subjektima.

Također, jedan od razloga za donošenje novog zakona odnosi se na umanjenje novčane naknade koju kandidati obavezno uplaćuju prilikom polaganja ispita.

Navedena naknada, prema važećim odredbama, uplaćuje se u iznosu od 1.000 KM, dok se izmjenama Zakona propisuje da poseban akt o visini naknade donosi ministar, kojim će se naknada propisati u iznosu od 800 KM.

Uvidom u evidenciju koju vodi Ministarstvo pravde, a poredeći broj kandidata koji su u proteklom periodu polagali pravosudni ispit pri Ministarstvu pravde Republike Srpske, utvrđeno je da se veliki broj kandidata opredjeljuje za polaganje ispita pred komisijom Ministarstva pravde Federacije BiH i Ministarstva pravde BiH, upravo iz razloga koji su predmet izmjena u tom zakonu.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a o radu za 2015., u kojem se navodi da je broj evidentiranih krivičnih djela u 2015. godini najmanji, a rasvijetljenost je najveća u zadnjih pet godina.

Tokom prošle godine otkriveno je 31,3 posto više slučajeva privrednog kriminaliteta nego što je to bio slučaj 2014. Ukupna šteta po ovom osnovu iznosi više od 134 miliona KM.

Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su u prvom dijelu sjednice, 7. aprila, Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima i još četiri prijedloga i jedan nacrt zakona.