Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Narodna skupština RS: Oštra rasprava van teme zasjedanja

22/09/2015

Da li u Republici Srpskoj ima nafte, stranačkog zapošljavanja u javnim preduzećima ili dosljednje stranačke politike, samo su neka od pitanja koje su danas iznijeli poslanici Narodne skupštine RS-a na sjednici u Banjoj Luci.

Iako je tačka dnevnog reda bio Izvještaj Regulatorne komisije za energetiku RS-a o radu za 2014., dvosatna rasprava je gotovo potpuno otišla u drugom pravcu, uz brojne optužbe, replike i krive navode.

Poslanici opozicije su postavljali pitanje da li će ponovo biti predloženo poskupljenje struje u RS-u te iznijeli primjedbe da se preduzećima iz energetskog sektora loše upravlja.

Član Regulatorne komisije za energetiku RS-a Ljubo Glamočić rekao je u uvodnom izlaganju da je Komisija prošle godine izdala 17 dozvola za obavljanje djelatnosti i devet dozvola za izgradnju elektro-energetskih objekata, te izvršila tri nadzorne provjere.

Dodao je da je u RS-u nedovoljno razvijen sektor prirodnog gasa, kako u pogledu izgrađenosti gasne infrastrukture i potrošnje ovog energenta, tako i u pogledu institucionalne osposobljenosti za funkcioniranje tržišta prirodnog gasa.

– Ako ovome dodamo probleme koji se odnose na neusaglašeno funkcionisanje ovog sektora na nivou BiH i najavu izgradnje novih pravaca snabdijevanja gasom u RS-u, očigledno je da se pred Regulatornom komisijom nalaze veliki izazovi da u okviru svojih nadležnosti doprinosi unapređenju funkcionisanja sektora prirodnog gasa – rekao je Glamočić i dodao da je lani Komisija izdala 12 dozvola za obavljanje djelatnosti u sektoru gasa.

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović kritikovao je namjeru vlasti RS-a da pravi gasne elektrane, pored neiskorištenih vodnih potencijala.

On je i postavio pitanje da li je nafta nađena u RS-u, kako su to tvrdili predstavnici vlasti u tom bh. entitetu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.