Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Narodna skupština RS: Usvojeni nacrti zakona o ukidanju “bijelog hljeba”

BiH

narodna skupstina rs (4)

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas su na prijedlog poslaničke grupe Napredna Srpska prihvaćeni nacrti zakona kojima se predlaže ukidanje “bijelog hljeba” za izabrane osobe u entitetskim organima i za funkcionere lokalne samouprave u RS-u.

Izmjene Zakona o radnim odnosima u državnim organima i o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave koje reguliše ovu funkcionersku privilegiju bit će upućene u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Ministrica uprave i lokalne samouprave RS-a Lejla Rešić istakla je ranije da je za ukidanje „bijelog hljeba“ u RS-u neophodno usvojiti devet zakona.

U RS-u je u protekle 22 godine pravo na tzv. “bijeli hljeb“ koristio veliki broj izabranih osoba, koji su budžet, a samim tim i građane tog bh. entiteta, koštali nekoliko miliona KM.

U nastavku redovne sjednice Narodne skupštine RS-a usvojen je i Nacrt zakona o pravosudnom ispitu, kojim se mijenjaju uvjeti za polaganje tog ispita.

Prihvaćeni su i nacrti strategije razvoja industrije u RS-u za period 2016. – 2020. godina i javnih puteva u RS-u za period 2016. – 2025. godina.

Također, izglasana je i Odluka o zaduženju Republike Srpske prema Razvojnoj banci Savjeta Evrope po projektu “Socijalni program stambenog zbrinjavanja u BiH – Republici Srpskoj”, koji provodi Investiciono – razvojna banka (IRB) RS-a.

Riječ je o kreditnim sredstvima vrijednim pet miliona eura, koja će, putem IRB-a RS, biti plasirana za stambeno zbrinjavanje pod povoljnim kamatnim uvjetima.

Narodna skupština RS-a je podržala i izradu Zoning plana područja posebne namjene „Ada“, nakon čega je okončano redovno zasjedanje.