Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

POLICIJSKIM TEROROM PROTIV GRAĐANA

Narušavali red i mir jer su tražili pravdu

policija – pravda za davida

Odgođeno je suđenje osobama protiv kojih je Policijska uprava Banjaluka podnijela prekršajne prijave tereteći ih da su 30. decembra prošle godine na Trgu Krajine narušili javni red i mir tokom protestnog skupa „Pravda za Davida“

Ročište u Osnovnom sudu Banja Luka je odgođeno jer advokatima 16 okrivljenih građana nisu iz MUP-a RS dostavljeni dokazi koje ih navodno terete, pa je Sud naložio da se odbrani dostavi na uvid policijski video materijal o dešavanjima na Trgu Krajine 30.12.2018.godine.

U policijskom dokumentu navedeno je da se 16 osoba tereti da su „prilikom neprijavljenog skupa organizaciji grupe pod nazivom ‚Pravda za Davida‘ narušili javni red i mir vikom i galamom, a potom i odbijanjem da postupe po zakonito izdatom naređenju od strane policijskih službenika“, piše Žurnal.

“Dana 30.12.2018. godine u vremenu od 18 do 20 časova u Banjaluci na Trgu Krajine održan je javni skup u organizaciji grupe pod nazivom ‘Pravda za Davida’. Po završetku navedenog skupa, jedan dio građana, među kojima su bili i okrivljeni Perduv, Ismaili, Gajić, Ratešić, Mikić, Maksimović, Srdanović, Grmuša, Dragičević, Krneta, Dabić, Tomičić Milašinović, Nikolić, Berić, Šibić i Jovanović i nekoliko za sada neidentifikovanih lica, su se oko 23 časa vratili na prostor Trga Krajine, gdje su nastavili sa javnim okupljanjem galameći i vičući uzvikivali policijskim službenicima: ‘Ovo nije javni skup’, ‘Kakvu sliku šaljete iz Banjaluke? Sram vas bilo! Brukate grad, ljudi, šta vam je!’, ‘Neka dođe Lukač!’, ‘Je li to Lukačeva teritorija ovdje?’, ‘J**o li vas Lukač sve, da vas j**o!’, ‘Ubice, ubice’!, ‘Uaa!’ i slično”, navedeno je u zahtjevu za pokretanje prekšajnog postupka.

U policijskom dokumentu je navedeno da su organizatori skupa prijavili da će okupljanje trajati do 20.00 sati, zbog čega je komandir Jedinice za podršku Banjaluka Slaviša Trifković upozorio okupljene građane da moraju napustiti Trg Krajine. Grupa građana odbila je da postupi po naređenju policije i počeli su, kako je navedeno u policijskom dokumentu, još glasnije da uzvikuju“ „Ubice, ubice!“.

Po naređenju Trifkovića, policija je tada krenula o lov na građane koji su odbili da se raziđu, neke od njih je uhapsila, dok su neki uspjeli da pobjegnu. Te večeri uhapšeni su Ozren Perduv, Derim Ismaili, Đorđe Gajić, Daniela Ratešić, Marko Mikić, Dino Maksimović, Dušanka Srdanović i Sofija Grmuša. Ostalih osam okrivljenih uspjelo je da pobjegne policiji, a neki od njih saslušani su narednih dana. Oko ponoći 30. decembra prošle godine u Banjaluci je poslednji put viđen Davor Dragičević, otac ubijenog Davida Dragičevića. On je kasnije uspio da napusti BiH i trenutno se nalazi u Austriji.

Pred početak suđenja, ispred zgrade Osnovnog suda u Banjaluci, okupila se gupa aktivista grupe „Pravda za Davida“, želeći da da podršku građanima protiv kojih je policija podnijela prekršajne prijave. Oni su držali slike ubijenog Davida i transparente sa porukama: Zaštitite nas! Pomozite nam! Zaustavite represiju policije nad svima nama!

Nedugo nakon što su aktivisti „Pravde za Davida“ stigli pred Osnovni sud, pojavilo se i pet policajaca, koji su ih legitimisali i tražili od njih da se raziđu. Oni su potom ušli u zgradu suda.

Ročište je odgođeno, a aktivisti „Pravde za Davida“ otišli su pred zgradu Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine, nastojeći ukazati na povredu svojih građanskih prava. U Osnovnom sudu u Banjaluci prije dva dana odgođeno je i suđenje protiv 24 osobe, koje se terete da su 17. decembra prošle godine ispred Narodne skupštine Republike Srpske remetile javni red i mir na neprijavljenom skupu.

Okružno javno tužilaštvo je u junu prošle godine otvorilo istragu o ubistvu Davida Dragičevića protiv N.N. lica, ali se do dana današnjeg ta istraga nije pomjerila sa mrtve tačke. Niko nije optužen niti uhapšen zbog ubistva 21-godišnjeg mladića. David Dragičević nestao je u noći 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću Crkvene u Vrbas. Nakon sramne konferencije za novinare, na kojoj su pripadnici MUP RS žrtvu proglasili lopovom i narkomanom, a njegovu smrt označili kao „zadesnu“, na Trgu Krajine počela su svakodnevna okupljanja građana pod nazivom „Pravda za Davida“.

Ifet Feraget, advokat porodice Dragičević, tvrdi da postoji opravdan osnov sumnje da su u Davidovo ubistvo umiješani i pojedini pripadnici MUP-a RS. Pravosuđe o tome ćuti. S druge strane, nastavlja se progon ljudi koji su na skupovima tražili da se pronađu Davidove ubice.