Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka Domu naroda FBiH uputila rezoluciju o izborima u Gradu Mostaru

BiH

dom naroda fbih

Naša stranka danas je u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH uputila prijedlog rezolucije o izborima u Gradu Mostaru, u kojoj se traži hitno usvajanje izmjena Izbornog zakona BiH i da se one ne vezuju za status izbora u Mostaru.

To je istakao na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Naše stranke i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Predrag Kojović, koji je u tekstu rezolucije pozvao na reviziju biračkih spiskova i osiguranje prava glasa za sve Mostarce koji privremeno borave u inostranstvu, kao dva važna pitanja za provođenje poštenih i fer izbora.

Poslanik Naše stranke u Predstavničkom domu Dennis Gratz najavio je da će danas uputiti predsjedavajućem tog doma Edinu Mušiću molbu za održavanje tematske sjednice, čija je svrha „da se ova rasprava vrati u institucije BiH i da zastupnici upoznaju javnost o sadržaju prijedloga SDA i HDZ-a BiH, kao i o mišljenjima opozicije“.

-Nadam se da ćemo veoma brzo imati rješenje koje će zadovoljiti potrebe građana Mostara – poručio je Gratz.

Predsjednica Gradskog odbora Naše stranke Mostar Irma Baralija istakla je da Naša stranka predlaže principe na koji način želi da se izmijeni Izborni zakon, a to je da Mostar bude jedinstven grad, gdje postoji jedna izborna jedinca i da se vrši direktan izbor gradonačelnika i dogradonačelnika koji će zajednički odlučivati o ključnim pitanjima za Grad Mostar.

Pozvala je mlade ljude s obje strane Neretve da izvrše pritisak na vlasti da bi se izbori u Mostaru održali na isti dan kada i u svim drugim krajevima BiH, prvu nedjelju oktobra ove godine.