Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije

Naša stranka: Duga je lista nadležnosti koje BiH treba preuzeti ako NSRS istraje u ovim aktivnostima

nasa stranka – db

Naša stranka već godinama ponavlja da Dayton nije švedski sto, kako kada su u pitanju prava Ostalih, manjina i drugih ranjivih kategorija,

Poslanici Naše stranke u državnom parlamentu: Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut reagovali su danas na neustavne pokušaje Narodne skupštine Republike Srpske da preuzmu državne ingerencije i derogiraju odluke Ustavnog suda BiH.

„Nakon užasavajuće retorike predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, koja se posebno intenzivirala proteklih mjeseci, kao i ispipavanja terena od strane institucije Republike Srpske po pitanju neustavnog vraćanja već prenesenih nadležnosti, danas je na djelu konkretan institucionalni atak Narodne skupštine tog entiteta na Ustav Bosne i Hercegovine i same temelje Dejtonskog sporazuma. S tim u vezi upozoravamo rukovodstvo SNSD-a i svih koji ih prate u toj misiji da podrivanjem Daytona udaraju i na temelje Republike Srpske, koja je kao zvanična kategorija uspostavljena tim sporazumom i postoji isključivo na osnovu istog. Igranje s temeljima Daytona direktno dovodi u pitanje osnov za postojanje entitetske strukture Bosne i Hercegovine, čiji je pak međunarodno pravni kontinuitet zasnovan na međunarodnom pravu i neovisan je od opstanka unutrašnje entitetske strukture i ovakvog ustavnog uređenja.

Naša stranka već godinama ponavlja da Dayton nije švedski sto, kako kada su u pitanju prava Ostalih, manjina i drugih ranjivih kategorija, tako i po pitanju podjele ingerencija različitih nivoa vlasti ili mehanizama odlučivanja. S tim u vezi, mi poštujemo entitetsko glasanje u državnom parlamentu, koje se često zloupotrebljava za blokiranje socijalnih zakona, ili pak mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali naglašavamo da ono ne može postojati ako će se na bilo koji način derogirati ovlasti, sastav, način donošenja ili obaveza provođenja odluka Ustavnog suda BiH. Također poštujemo situaciju u kojoj Bosna i Hercegovina ima manje od dvadeset eksplicitnih nadležnosti, ali to ovisi o kontinuiranom nezadiranju entiteta u nijednu od tih nadležnosti, uključujući one koje su entiteti svojom voljom prenijeli na Bosnu i Hercegovinu.

Stoga podsjećamo da dejtonski Ustav sadrži i odredbu koja je dizajnirana za upotrebu u situacijama u kojim bilo ko dejtonski poredak dovede u pitanje – da će ‘Bosna i Hercegovina preuzeti nadležnosti u onim stvarima koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine’. Uzimajući u obzir današnje poteze Republike Srpske, duga je lista nadležnosti koje Bosna i Hercegovina treba preuzeti ako Narodna skupština istraje u ovim aktivnostima“, stoji u saopćenju Naše stranke.