BiH

Predsjednik stranke

Naša stranka: Forto tražio od Schmidta smjenu Željke Cvijanović

12/04/2022

Visoki predstavnik ima obavezu da štiti mirovni sporazum i sankcioniše sve one koji rade na destabilizaciji i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini, rekao je Forto

Edin Forto, predsjednik Naše stranke i premijer Kantona Sarajevo, sastao se danas s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, saopćeno je iz Naše stranke.

Kako stoji u saopćenju, Forto je insistirao da Schmidt smijeni predsjednicu Republike Srpske Željku Cvijanović zbog potpisivanja neustavnog, antidejtonskog zakona Republike Srpske o raspolaganju državnom imovinom.

„Visoki predstavnik ima obavezu da štiti mirovni sporazum i sankcioniše sve one koji rade na destabilizaciji i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini. Nema više nijednog razloga za nekorištenje bonskih ovlaštenja“, rekao je Forto, koji je tražio i garanciju OHR-a za provedbu izbora u Ustavom predviđenom roku ali i implementaciju njihovih rezultata.

„Za odgađanje izbora nema izgovora a pogotovo ne smije biti tolerancije međunarodne zajednice prema tom pitanju. Jasno je da onima protiv kojih su podignute optužnice pred domaćim sudovima i koji su predmetom sankcija na međunarodnom planu to odgovara i svako odgađanje izbora ima za cilj njihovo što duže zadržavanje na vlasti. Sve drugo je predstava za javnost“, rekao je Forto, stoji u saopćenju Naše stranke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.