Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ustav bih

Naša stranka: Naši prijedlozi implementiraju sve presude Suda u Strasbourgu

Naša stranka
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Umjesto Doma naroda, svaki narod bi u Parlamentu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionisao po istom principu kao i do sada”

Povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH oglasili su se iz Naše stranke. Oni presudu smatraju jedinom mogućom iz evropske sudske perspektive i smatraju da osnažuje građansku opciju u pregovorima u vezi s ustavnim promjenama. Također podsjećaju na prijedlog Naše stranke koji je podnesen prije dvije godine a kojim se predlaže jedan predsjednik.

-Predsjednik bi, po našem prijedlogu, imao samo ceremonijalne ovlasti, kako je i u evropskim državama. Vanjska politika, odbrana, imenovanja ambasadora bi se prebacila na Vijeće ministara. Predsjednik ne bi bio biran direktno nego u Parlamentu BiH na mandat od četiri godine, te bi imao potpredsjednika koji ne bi mogao biti iz istog naroda kao i predsjednik. Ovo su minimalne promjene koje maksimalno zadovoljavaju i sve presude međunarodnog suda koje se spominju u političkom kontekstu, uključujući i ovu posljednju – poručili su iz Naše stranke.

Također su naglasili da su predložili i ukidanje Doma naroda na državnom nivou.

-Umjesto Doma naroda, svaki narod bi u Parlamentu BiH formirao svoj klub za zaštitu nacionalnog interesa koji bi funkcionisao po istom principu kao i do sada. U slučaju neslaganja o vitalnom nacionalnom interesu odlučivao bi Ustavni sud BiH. Smatramo da bi o našem prijedlogu svi sudionici vlasti na državnom nivou mogli pregovarati i mogao bi biti prihvatljiv svima – saopćeno je iz Naše stranke.