Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcija stranke

Naša stranka neće podržati SDA-SNSD-DF koaliciju u Srebrenici

srebrenica (3)

Vijećnici stranaka koje su bojkotovale izbore ipak su pristali na mandate. Prešutno smo pristali i na to. Međutim, ne možemo pristati na jučer obznanjenu koaliciju SDA, DF-a i Stranke za BiH na koaliciju sa SNSD-om u Općinskom vijeću Srebrenica, saopštili su iz Naše stranke

“Na općinskim izborima Naša stranka je podržala SDA-ovog kandidata Aliju Tabakovića za načelnika Općine Srebrenica. Razlog za podršku vidjeli smo u činjenici da mu je jedini protivkandidat bio negator genocida Mladen Grujičić. Željeli smo učiniti koliko je u našoj moći da do njegovog izbora ne dođe. Na ponovljenim izborima u Srebrenici dali smo opet podršku bojkotu strankama predvođenim SDA. Vijećnici stranaka koje su bojkotovale izbore ipak su pristali na mandate. Prešutno smo pristali i na to. Međutim, ne možemo pristati na jučer obznanjenu koaliciju SDA, DF-a i Stranke za BiH na koaliciju sa SNSD-om u Općinskom vijeću Srebrenica”, saopštili su iz Naše stranke.

“Naša stranka nema vijećnike u Srebrenici niti na bilo koji način tu koaliciju može spriječiti, međutim, zbog prethodne podrške strankama probosanskog bloka, kako sebe vole nazivati, kada također nismo imali vijećnike, dužni smo zbog javnosti i naših birača obznaniti da se naša podrška u ovom posljednjem slučaju ne podrazumijeva.

Mi smo još pred opće izbore 2018. godine rekli ne koaliciji sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Brojni naši građani su to smatrali našim jako važnim političkim činom i dali nam podršku i na tadašnjim i na izborima 2020. Izuzetak je bila Srebrenica iz već navedenog razloga. Međutim, taj razlog više nema opravdanje, jer je SDA sada u koaliciji s negatorom genocida u mjestu u kojem je on počinjen. To nas također primorava da Stranci demokratske akcije, kao ni koalicijama u kojima ona bude dominantan faktor na svakim budućim izborima u Srebrenici više ne damo podršku”, poručuju iz Naše stranke.