BiH

bahato kršenje Dejtona

Naša stranka osuđuje Dodikove paradiplomatske aktivnosti u Mađarskoj

18/06/2019

Naša stranka oštro osuđuje paradiplomatske aktivnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na današnjem sastanku s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Iskazani stavovi poput onih o uspostavljanju zvaničnih odnosa i političke saradnje države Mađarske i jedne teritorijalne jedinice u BiH kakav je entitet Republika Srpska nisu prihvatljivi, baš kao ni Dodikovo postavljanje u ulogu diplomate susjedne Republike Srbije.

– Isključiva fokusiranost na jačanje veza RS-a kao jednog od entiteta sa suverenom državom kakva je Mađarska nije i ne može biti dio zvanične diplomatske aktivnosti naše zemlje. Takvo ponašanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja ne samo bahato kršenje Dejtonskog sporazuma, nego i nepoznavanje osnovnih pravila ponašanja u međunarodnoj diplomatiji.

Neprihvatljivo je da Dodik zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništva BiH za uspostavljanje paralelnih državničkih i diplomatskih odnosa koji odražavaju isključivo njegovu apsurdnu političku viziju i njegove želju za dobrim ličnim odnosima s političarima ekstremnih, desničarskih opcija u Evropi. Antievropska i antiliberalna politika Viktora Orbana i njegovo autokratsko shvatanje države možda jesu model kakvom teži Dodik i kakvog je uveo u entitetu RS, ali to nije zvanična politika BiH – navodi se u saopćenju Naše stranke.

Naša stranka upozorila je i predstavnike Evropske unije u BiH na poruke poslane iz jedne od članica Unije i poziva sve međunarodne partnere na saradnju u suprotstavljanju jačanju veza između radikalnih političara retrogradnih ideologija kakve predstavljaju Dodik i Orban.

Također, pozivaju i građane Republike Srpske da uvide kako su interesi Dodika i njegovih partnera u sukobu s njihovim stvarnim interesima i da kroz civiliziran, politički dijalog zajedno se pronađe način da našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, učinimo mirnom, progresivnom i složno je povedemo je ka evropskom putu i boljoj budućnosti.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.