Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka predložila pet amandmana na rebalans Budžeta KS

BiH

skupstina kantona sarajevo(9)

Zastupnici Naše stranke (NS) u Skupštini Kantona Sarajevo uložili su pet amandmana na rebalans Budžeta KS-a koji je predložila Vlada.

– Rebalans ne mijenja suštinu važećeg budžeta, ali Naša stranka je predložila neke izmjene, koje smatramo bitnim i vidjet ćemo ima li Vlada (DF-SDA) sluha za te izmjene – izjavio je tim povodom zastupnik Naše stranke u Skupštini KS-a Edin Forto.

Predložili su da se iznos za provođenje deratizacije poveća sa 120.000 na milion KM. Problem sa masovnom pojavom glodara i insekata u ljetnom periodu ove je godine kulminirao.

Forto je dodao da sredstva treba preusmjeriti iz subvencija GRAS-u. GRAS može i mora ‘nadoknaditi’ to, kako se navodi, kroz dugo očekivanu reorganizaciju firme.

– S obzirom da je IT sektor generator novih radnih mjesta, kao i da je premijer u ekspozeu najavio poticaje ovom sektoru, a nije ih uključio u rebalans, mi smo predložili da se izdvoji 450.000 KM za stipendiranje studenata informatike i računarstva na ETF UNSA – dodao je Forto.

Naveo je da novac za stipendije treba preusmjeriti od transfera KJKP ‘Rad’ kako bi se ova firma stimulisala da, recimo, vrši bolju naplatu kazni za neplaćanje usluga i da provede potrebnu unutrašnju reorganizaciju.

Tu su i sredstva koja KS daje Sarajevskoj razvojnoj agenciji, jer KS tu daje previše novca iako je ona u parterstvu sa 32 općine.

– Na sličan način predložili smo i 330.000 KM za stipendiranje studenata elektroenergetike, telekomunikacija i mašinstva. Sredstva ovdje trebaju biti preusmjerena iz izdataka KJKP ‘Park’ i navedenoj agenciji – pojasnio je.

Tražili su i da se 150.000 KM namijenjenih vjerskim zajednicama za izgradnju objekata preusmjeri za opremanje računarskih centara u osnovnim školama.

– Naša stranka već duže vremena zagovara ovakvu mjeru. I posljednje što smo tražili je da se pri Ministarstvu privrede otvori Poslovni centar koji bi bio na usluzi firmama koje posluju ili hoće da posluju u KS-u. Tu bi radili samo postojeći zaposlenici Ministarstva. Sredstva od 20.000 KM potrebnih za uspostavu treba preusmjeriti od transfera preduzećima Skenderija i ZOI ‘84 kako bi se ona potaknula na veću saradnju s komercijalnim partnerima i bolje iskorištavanje svojih sajamskih kapaciteta – zaključio je Forto, saopćeno je iz Naše stranke.