Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pozdravljaju presudu

Naša stranka: Presudom Stanišiću i Simatoviću još jednom dokazano učešće Srbije u agresiji na BiH

Povodom presude Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatovića, oglasila se Naša stranka:

„Naša stranka pozdravlja činjenicu da su visoki dužnosnici srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) Jovica Stanišića i Frenki Simatović danas u Haagu osuđeni na robiju, a nakon što su u prethodnom postupku oslobođeni svih optužbi. Istovremeno, razočaravajuće je da su ovi pripadnici Miloševićevog režima oslobođeni optužbi za planiranje i naređivanje zločina na teritoriji Bosne i Hercegovine, uzimajući u obzir jasnu vezu između visokog rukovodstva Srbije i direktnih počinitelja najgorih zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Stoga se nadamo da će tužilaštvo uložiti žalbu i na ovu, još uvijek prvostepenu presudu, s ciljem sudske verifikacije činjenica o zločinima počinjenim u našoj zemlji tokom agresije između 1992. i 1995. te da će glavni Miloševićevi obavještajci u konačnici dobiti doživotnu presudu koju zaslužuju.

Ovom presudom je još jednom jasno dokazano učešće Srbije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, kao i podrška zločinima koji su rezultirali stotinama hiljada ubijenih, ranjenih, silovanih i prognanih građana naše zemlje te direktna podrška onima koji su te zločine počinili. Istovremeno je razočaravajuće da sudije u Haagu još uvijek nisu spremni prihvatiti činjenice koje je tužilaštvo bez dileme dokazalo – da je Miloševićev režim te zločine planirao i naređivao, a ne samo pomagao onima koji su ih direktno izvršili.

Međutim, sama činjenica da su Stanišić i Simatović u prethodnom postupku oslobođeni, a da im je u ovom ponovljenom krivica dokazana, daje nadu da se Haag kreće u pravom pravcu, te da bi ova dva Miloševićeva krvnika u konačnici mogli dobiti punu kaznu koju zaslužuju, što bi podrazumijevalo i utvrđivanje Udruženog zločinačkog poduhvata srbijanskog režima.

Naša stranka konačno poziva nadležne institucije Bosne i Hercegovine, uključujući institucije koje bi svoje aktivnosti trebale usmjeriti u pravcu pružanja podrške haaškim tužiocima, umjesto zaštite vladajućih elita u našoj zemlji, da u idućem periodu sve svoje resurse usmjere u pravcu zaštite državnih interesa Bosne i Hercegovine. Da je takva podrška bila prisutna u prethodnom periodu, nema sumnje da bi Miloševićevi obavještajci danas bili osuđeni na doživotnu robiju, a njegov režim bio označen kao UZP“, rekao je Mirsad Čamdžić, potpredsjednik Naše stranke.