Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka protiv povećanja plaća kantonalnoj administraciji

predrag-kojovic01111

Zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Predrag Kojović kazao je na današnjoj sjednici ovog zakonodavnog tijela da Nacrt budžeta za 2017. godinu, koji je ponudila Vlada ne donosi suštinske promjene u ekonomskoj politici Kantona, osuđujući najavljena povećanja plata uposlenicima u administraciji.

Mišljenja je da uštede koje će nastati smanjenjem prekovremenog rada i penzioniranjem državnih službenika Kantonalna vlada neće iskoristiti da pomogne zdravstvo i obrazovanje ili otvaranje novih radnih, nego će taj novac, tvrdi Kojović, biti umjeren na povećanje plata zaposlenima u administraciji.

Naglasio je da Naša stranka podržava povećanje plata za zaposlene u obrazovanju i policiji, ali je protiv povećanja plata za državne službenike, koje Vlada KS najavljuje ovim Nacrtom budžeta, nazivajući to neprimjerenim u državi u kojoj 27 posto stanovništva živi ispod linije siromaštva.

To je za Našu stranku neprihvatljivo, te je Kojović podsjetio da je nezaposlenost među mladima viša od 50 posto, da je natalitet negativan, a dječiji dodaci mizerni, dok se od osiguranika zdravstvenog fonda traži da sam plaća opremu i potrebne lijekove, saopćeno je iz Naše stranke.