Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka traži specijalnu reviziju budžeta Grada Bihaća

Dennis Gratz nasa stranka

Poslanik Naše stranke u Federalnom parlamentu Dennis Gratz, nakon hapšenja gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, podnosi inicijativu prema Uredu za reviziju institucija u Federaciji BiH kako bi, u skladu s nadležnošću utvrđenom Zakonom o reviziji institucija u FBiH, izvršili specijalnu reviziju budžeta Grada Bihaća.

– Slučaj Galijašević ne smije baciti sjenu na sve ranije i druge propuste gradskih vlasti. Riječ je o sistemskom nemaru i neradu, te nesavjesnom upravljanju parama iz narodne kase. Vrijeme je da Ured za reviziju utvrdi činjenice – smatra Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.

Navodi da je u gradskom proračunu vidljiv konstantan deficit i to od 2011., ocjenjujući da je indikativno izbjegavanje zakonske obaveze da se osiguraju sredstva za pokriće deficita u narednim godinama.

– Grad Bihać je jedna od najzaduženijih lokalnih zajednica u Federaciji, sa tendencijom rasta zaduženosti i rasta dospjelih a neizmirenih obaveza, a sve dosadašnje revizije budžeta Općine Bihać bile su s negativnim izvještajem Ureda za reviziju – ističe Gratz.

U prilog razloga za reviziju, kaže Gratz, govori i činjenica da je prošle godine raskinut ugovor a izvođačem radova za Projekt izgradnje sistema odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda u Bihaću zbog neizmirenja dospjelih obaveza Grada kao ugovornog organa.

-Za potpisani ugovor za realizaciju ovog projekta, pored sredstava iz budžeta Grada Bihaća i KfW-a povučena su sredstva i iz IPA fondova, Federalnog fonda za zaštitu okoliša i Vlade FBiH. Pored navedenog, Grad Bihać je stvorio neizmirene obaveze od najmanje 5,5 miliona KM prema izvođačima radova koje se odnose uglavnom na izgradnju i održavanje puteva – dodao je Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.