BiH

Naša stranka: TV SA skriva namjere vladajuće većine u Kantonu

14/09/2018

Prije održavanja posljednje sjednice kantonalne skupštine u ovom sazivu, Televizija Sarajevo, javni emiter Kantona Sarajevo, dostavila je svim kantonalnim zastupnicima obavijest o tome da neće vršiti televizijski prenos sjednice. Ovo obrazlažu uputstvom Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) u kojem je jasno naznačeno da se u predizbornom periodu ne smije favorizirati nijedan politički subjekt.

Kantonalna televizija je ovu obavijest shvatila kao opravdanje sakrivanja namjera vladajuće većine u Kantonu.

„Prenošenje sjednica Skupštine Kantona Sarajevo ne predstavlja favoriziranje nijednog političkog subjekta. Ovo je jasno i iz dopisa koji je RAK uputio Televiziji Sarajevo. RAK zahtijeva samo nepristrano izvještavanje u predizbornom periodu što se ispunjava upravo prenosom sjednice. Ujedno, time se ispunjava i zakonska obaveza koju Televizija Sarajevo kao javni emiter ima. Pravi razlog zbog kojeg Televizija Sarajevo ne vrši prenos sjednice je u izvještajima o radu kantonalnih institucija u kojima se razotkriva nerad institucija javne vlasti u oblasti komunalne privrede, obrazovanja i zdravstva. Kada bi se Televizija Sarajevo dosljedno držala ovakvog kriterija, onda u periodu kampanje ne bi objavljivala niti jednu vijest o radu kantonalnih institucija. Naprotiv, informativne emisije kantonalne televizije pune su hvalospjeva radu kantonalnih institucija.

Mi ovakvo ponašanje shvaćamo kao posljednju liniju odbrane odlazeće vlasti koja je nastojala da se sjednica na kojoj će se razmatrati ovi izvještaji uopće ne održi. Samo zahvaljujući zalaganju opozicionih stranaka došlo je do zakazivanja sjednice”, komentirao je odluku TVSA Edin Forto, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.