Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naser Kukić već 40 godina dobrovoljno daruje krv

Naser Kukić

Naser Kukić na prvi pogled je običan čovjek. Nadzornik Lampare podzemne eksploatacije uglja, oženjen i otac dvoje djece. Ono što je neobično, a vezano je za njega, jeste njegov nadimak “čovjek zlatnih ruku˝.

Nadimak je dobio zbog redovnog učešća na dobrovoljnim akcijama darivanja krvi. Krv je darovao 118 puta što je evidentirano u Crvenom križu Federacije, ali i još 30 puta po pozivu u kriznim situacijama. Već 40 godina darivaoc je krvi najmanje tri puta godišnje što u prevodu znači 40 spašenih života.

– Prvi put krv sam dao sa 16 godina iz čiste radoznalosti, a kasnije prvobitno iz humanih razloga ali i zbog redovne kontrole svog zdravlja – rekao je Naser Kukić.

Radnici Rudnika svake godine odazovu se akciji dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Crvenog križa Banovići i saradnji sa Poliklinikom za transfuziologiju UKC Tuzla. U ovoj godini organizovana je akcija u kojoj je učestvovalo 147 darivaoca, što je ujedno i rekordan broj za radnike Rudnika.

Crveni križ FBiH organizuje druženja i dodjelu priznanja onima koji su krv dali preko 50 i 100 puta. Naser je jedini vlasnik plakete “Zlatni znak” na području Općine Banovići.