Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nasilje u ovom gradu i ovoj državi više se ne može tolerisati

vanja lazic

Direktrica Art kina Kriterion u Sarajevu Vanja Lazić je, povodom napada koji se 4. marta desio na osoblje i posjetitelje ovog objekta, izjavila novinarima da su danas pozvali ljude da im se pridruže u jasnom davanju izjave da se nasilje u ovom gradu i ovoj državi više ne može tolerisati. [yuzo_related]

Po njenim riječima, Kriterion je fondacija za razvoj kulture i civilnog društva koja upošljava studente i koja je tokom pet godina postojanja „napravila fantastične stvari u ovom gradu“.

– Mi ćemo ostaviti svoja vrata otvorenim, ostat ćemo tu da se borimo i da budemo pozitivna slika ovog društva – poručila je Lazić.

Izrazila je nadu da će oni koji su ovo napravili biti procesuirani i „da će se poslati jasna poruka da se ovo ne može tolerisati“.

Ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić je kazao da je došao jer je želio da sa građanima podijeli svoju zabrinutost, i građansku i institucinalnu, zbog ovoga što se desili u Sarajevu.

– Mislim da ovo sve više nema smisla, mislim da svaka vrsta nasilničkog ponašanja, posebno ako je ona izazvana ksenofobijom, homofobijom, da to ne možemo nikako karakterizirati kao prekršaj, kao nasilnička ponašanja. Mislim da se ovdje radi o puno težoj kvalifikaciji ovih djela – naveo je on.

Dodao je kako je lijepo vidjeti danas veliki broj sugrađana, među njima puno poznatih osoba, umjetnika, glumaca, parlamentaraca, advokata koji su došli da skupa sa građanima podijele svoju zabrinutost.

Rediteljica Jasmila Žbanić je kazala da je došla kao majka kćerke tinejdžerice koja izlazi u Art kino Kriterion.

Ona je istaknula da je „ovo napad na svaku slobodu, napad na ljubav, napad na drugačije i napad na građansku BiH“.