Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nasilje u porodici više nije privatni nego i društveni problem

BiH

ks_porodica_nasilje

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS Amela Dautbegović danas su razgovarali s počasnom konzulicom u BiH za Novi Južni Vels i ambasadoricom dobre volje Sigurne kuće u Sarajevu Đemilom Talić-Gabirel o trajnom smještaju ove ustanove.

– Pomažem i pratim rad Sigurne kuće u Sarajevu jer mi je cilj i namjera da učinim sve što je u mojoj moći da žrtve nasilja imaju adekvatnu zaštitu. Uvijek sam spremna pomoći koliko god to mogu – kazala je Gabriel te navela kako je dosad slične aktivnosti podrške pružala sigurnim kućama i ustanovama ovog tipa i u Australiji, a čija pozitivna iskustva rado prenosi uposlenicima sarajevske Sigurne kuće, saopćeno je iz Press službe KS.

Tom prilikom, Zolj je poručio da nasilje u porodici više nije privatni nego društveni problem i tiče se sviju nas. Po njegovim riječima, potrebno je stalnim kampanjama podizati svijest o ovoj pošasti i raditi na njenoj prevenciji.

– Vlada KS je spremna poduzeti sve potrebne korake kako bi se riješilo pitanje stalnog smještaja Sigurne kuće i uspostavilo stabilnije finansiranje ove ustanove – naglasio je Zolj.

Tokom sastanka Dautbegović je informirala kako resorno ministarstvo poduzima sve neophodne radnje kako bi se na najbolji način riješio ovaj problem, a sve s ciljem da Sigurna kuća u budućnosti nastavi svoju humanu misiju.

Sigurna kuća Fondacije lokalne demokratije u Sarajevu otvorena je 2003. godine i u okviru nje se nalaze tri servisa, i to: sklonište za djecu i žrtve porodičnog nasilja, sklonište za djevojke žrtve seksualnog nasilja, incesta, silovanja i drugih oblika nasilja i SOS telefon 1265 za prijavu nasilja u porodici koji je dostupan 24 sata.