BiH

novo normalno

Nastava u RS-u: Dezinfekcija, maske i maksimalno 15 učenika na času (VIDEO)

20/08/2020
Foto: PIXSELL (Ilustracija)

Dozvoljeno je da nastavu prati samo 15 učenika, a razmak između prve i druge grupe jednog odjeljenja biće 15minuta. Poštovanje svih mjera strogo će nadgledati nastavnici

U osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj počela je dezinfekcija prostorija i prilagođavanje propisanim mjerama resornog ministarstva.

Pravila je mnogo. Najteže će biti školama koje imaju više od hiljadu učenika, kao i srednjim školama zbog velikog broja predmeta, javlja BHRT.

U školama u Republici Srpskoj počela je dezinfekcija prostorija i priprema učionica za početak nastave prema novim pravilima. Škole poput banjalučke „Sveti Sava“ koje imaju više od 1000 učenika imaće časove po 20 minuta, dok će u manjim školama časovi trajati 30 minuta.

Dozvoljeno je da nastavu prati samo 15 učenika, a razmak između prve i druge grupe jednog odjeljenja biće 15minuta. Poštovanje svih mjera strogo će nadgledati nastavnici.

“Najkomplikovanije nam je za sad ova kombinacija grupa, nema velikog odmora, djeca će do ulaska u učionicu nositi maske. Za nastavnike su maske obavezne i na času”, pojašnjava učiteljica Maja Golić.

Neizvjesno je kako će se u novonastaloj situaciji snaći sami učenici, s obzirom da više nema pozajmljivanja pribora od druga iz školske klupe, nema dijeljenja užine, nema izlaska izvan učionice.

“Mislim da ćemo se dobro snaći,kao i učenici. Informisani smo dovoljno, navikli smo na promjene za ovih par mjeseci.važno je da nema kupovanja hrane, grupisanja učenika a samim tim i smanjenje mogućnosti zaraze”, kazala je nastavnica Gordana Folić.

Za učenike koji su na liječenju ili u izolaciji biće organizovana adekvatna onlajn nastava.

“Onlajn nastava neće biti na daljine preko RTV servisa već putem zajedničke digitalne platforme u koju su uvezane sve osnovne škole”, ističe ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić.

Zbog potrebe poštovanja fizičke distance preporuka je da se, kad god је to moguće, neki časovi drže na otvorenom.

“Preporuka je za fizičko vaspitanje da se odvija na otvorenom, nikako u zatvorenom,ali i da neki drugi časovi kad je to moguće budu na otvorenom”, napominje Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS.

Neće više biti zadržavanja i grupisanja učenika po hodnicima, kao ni kabinetske nastave. Neće biti dozvoljeno ni zadržavanje roditelja u školskom dvorištu, kao ni njihov ulazak u školu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.