Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastava u školama Kantona Sarajevo bit će skraćena

pocetak_skole3-050916

Nastava u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo bit će skraćena, saopćilo je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Tom ministarstvu upućen je neuobičajeno veliki broj poziva građana, koji se odnosi na mogućnost obustave nastave u osnovnim i srednjim školama u Kantonu.

– Podsjećamo da je važećim zakonima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja propisano da se odgojno-obrazovni rad smije prekidati samo u slučaju elementarne nepogode, epidemije ili sličnih opravdanih razloga.

Prema informacijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, proglašena je epizoda uzbuna koja zahtijeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Kako su trenutne vrijednosti parametara, značajnih za utvrđivanje stepena zagađenosti zraka, povećane na nivo koji zahtijeva mjere iz proglašene epizode uzbune, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade je odlučilo da se nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo neće obustavljati – citat je iz saopćenja.

Precizira se da će se nastavni proces prilagoditi na način da se redovna nastava okonča do 17,00 sati, a vannastavne aktivnosti se neće realizirati. Djeci sa zdravstvenim smetnjama omogućit će se odsustvovanje sa nastave, a slobodno vrijeme između časova učenici neće provoditi na otvorenim školskim prostorima.

Iz Ministarstva je upućen poziv svim građanima Kantona da se pridržavaju mjera propisanih Planom kantonalne vlade za epizodne situacije.