BiH

pretresi u gračanici

Nastavak akcije “Rudnik”: SIPA uhapsila policajca Enesa Bešića

03/03/2021

Navedene aktivnosti počinjene su po naredbama Kantonalnog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Općinskog suda Gračanica

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) izvršili su jutros pretres na području Gračanice, u okviru akcije “Rudnik”, i tom prilikom slobode je lišena jedna osoba zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi – potvrdio je Feni glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Prema njegovim riječima, također su izvršeni pretresi na jednoj lokaciji, pretresi stana, pokretnih stvari i osoba. Tom prilikom su oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Navedene aktivnosti počinjene su po naredbama Kantonalnog Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Općinskog suda Gračanica.

– Uhapšena osoba se nalazi trenutno u prostorijama SIPA-e, regionalna kancelarija Tuzla. Uhapšena osoba će biti kriminalistički obrađena i o daljim postupcima s ovom osobom odučit će istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu i postupajući tužilac TK – kazao je Miladinović.

Radi se o nastavku prošlosedmične akcije u kojoj je, među ostalim, priveden i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Enver Bijedić.

Tužilaštvo objavilo identitet

Portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović istaknuo je da je istraga otvorena protiv pripadnika Policijske uprave Gračanica Enesa Bešića.

Bešić je osumnjičen da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno da je koristeći svoj službeni položaj, u cilju da pogoduje firmi Minning & Drilling iz Gračanice, u više navrata posredovao i tražio da se donese odluka o raspisivanju drugog kruga izbora za najpovoljnijeg ponuđača za izvođenje istražno-eksploatacionih bušotina u Rudniku soli, jer u prvom krugu ta firma nije imala najpovoljniju ponudu i nije mogla biti izabrana, precizirao je Arnautović.

Nakon obavljenog pretresa osumnjičeni će biti zadržan u prostorijama SIPA-e u Tuzli gdje će biti ispitan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.