Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavak dokaznog postupka u “slučaju Bosnalijek”

edin-arslanagic111

Svjedočenjem bivše, u međuvremenu, penzionisane uposlenice Bosnalijeka d.d. Sarajevo Soraje Ajdinović danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Edinu Arslanagiću, Šefiku Handžiću, Hasanu Šepi, Aidi Selvić i Jasminu Šepi, akterima ‘slučaja Bosnalijek’, optuženim za organizirani kriminal.

Postupak protiv Amara Arslanagića, ranije četvrtooptuženog u ovom predmetu, koji se nalazi u Sjedinjenim Američkim Državama i ima američko državljanstvo, razdvojen je u odnosu na ostale optužene, a s obzirom na to da se on posljednjih nekoliko ročišta nije pojavljivao u sudnici, te da je donesena odluka da se za njim raspiše međunarodna potjernica.

Svjedokinja Ajdinović, koja je cijeli radni vijek (od 1979. do 2014. godine) provela u Bosnalijeku, a od 2005. do 2009. godine bila rukovoditeljica Odjeljenja za knjigovodstvo, te nakon toga referentica za dobavljače, detaljno je u direktnom ispitivanju opisala metodologiju rada, fokusirajući se na fakture koje su stizale do nje, a odnosile su se i na firmu Brštanica d. o. o. koja je ‘vodila’ restoran i caffe-kuhinje u krugu Bosnalijeka.

Potvrdila je da je firma Brštanica bila u poslovnom odnosu s ovom farmaceutskom kompanijom, odnosno da je pružala usluge ishrane za radnike i goste Bosnalijeka, te bila angažirala na organiziranju određenih događaja, kao što su dan ovog preduzeća, dan penzionera, određena takmičenja (turniri)…

Svjedokinja je kazala da je restoran bio u vlasništvu Bosnalijeka te da su odgovorne osobe koje su naručivale određene usluge ovjeravale fakture/račune u vezi s pružanjem tih usluga, ta da je njena služba bila zadužena za unošenje ‘u sistem’, odnosno evidentiranje faktura koje su prethodno zavedene u protokol, te prošle kontrolu likvidatora.

Potvrdila je, također, da poznaje optuženu Aidu Selvić, navodeći da je ona u Bosnalijeku od 1993. godine, angažirana na poslovima materijalnog knjigovodstva, te da je od 1996. godine radila za Brštanicu, a da je, istovremeno, radno-pravni status ostvarivala u Bosnalijeku, kao i da je još 20-tak radnika ove kompanije bilo angažirano u sklopu Brštanice.

Svjedokinja je u unakrsnom ispitivanju navela da do nje nisu ‘dolazile’ sve fakture, odnosno da je primala fakture za usluge od domaćih dobavljača, te potvrdila autentičnost vlastitog potpisa na četiri joj predočene narudžbenice za usluge prijevoza izvan BiH od kojih su se tri odnosile na relaciju Sarajevo -Bosanski Brod – Ljubljana i obrnuto, a u kojima je naručitelj bila Bosnalijekova Sindikalna organizacija, a dobavljač firma Brštanica.

Ostatak svjedočenja odnosio se na učestalost korištenja usluga restorana, te izgradnju apartmana na Bjelašnici, prijevoz radnika i ulogu firme Carpe Diem, ali se svjedokinja u vezi s tim pitanjima nije mogla preciznije izjasniti, budući da joj detalji iz tog domena nisu poznati.

Inače, akteri ‘slučaja Bosnalijek’ terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i ovlasti, pranjem novca, poreznom utajom, krivotvorenjem službenih isprava te sklapanjem štetnih ugovora, a što su, prema tužbenim navodima, počinili kao uposlenici firmi – Bosnalijek d.d. Sarajevo, Brštanica d.o.o. Sarajevo i Carpe Diem Sarajevo.

Nastavak suđenja u ovom predmetu zakazan je za 15. novembra.