Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kantonalni sud u Sarajevu

Nastavak ročišta u predmetu “Džena Gadžun”: Pronađeni tragovi morfina i fenobarbitala

dzena gadzun sudjenje
Foto: Avaz.ba

Naredno ročiste je zakazano za 23. maj u 9:30, a za svjedoke su pozvani forenzičarka Iva Trezner, Bogdan Vidović i Sanela Idrizović

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo nastavilo je ispitivanje svjedoka: vještaka Nermina Sarajlića, vještaka Nermine Korač i pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Vildana Bijedića, piše Avaz.

Sud je prethodno odbio zahtjev za izuzeće sudije Indire Jahić koji je uložio branilac prvooptuženog Alen Nakić.

Zahtjev je odbijen kao nedopušten.

Nalaz obdukcije

Vještak Nermin Sarajlić je na prethodnom ročištu objasnio da je obdukciju vršio po nalogu Kantonalnog Tužilaštva koje je tražilo podatke o lešu, smrti i sve ostalo što je izričito vezano za obdukciju tijela preminule djevojčice.

Obdukcija je obavljena 16. novembra 2021. godine, a vještak Sarajlić je istakao da je utvrđeno da je smrt uzrokovana oštećenjima po život važnih centara u mozgu.

Istaknuto je i da je da su krvarenje u mozgu, produženoj moždini i sve ostale promjene na mozgu i krvaranje posljedica nedostatka kisika, također su utvrđena i krvarenja u plućima, upala pluća te sitna krvarenja u burbezima.

Branilac drugooptužene Alen Nakić je pitao “Da li se slažete da je oštećenje po život važnih centara nastupilo 14. novembra 2021. godine”.

Vještak je potvrdno odgovorio, te istakao da su uzorci tjelesne tekućine, vodice iz desnog oka, žuć i urin predati krim-tehničarima koji su kasnije upućeni na dodatnu analizu toksikološkoj laboratoriji.

Vještaj je na kraju svjedočenja istakao da na osnovu obdukcije i dodatnih analiza nije moguće izjasniti da li je uzrok smrti posljedica operativnog zahvata kao ni da li bi se pravovremene reakcije spriječile.

Toksikološka analiza

Drugi svjedok bila je Nermina Kovač, zaposlenik JU Zavoda za medicinu Sarajevo i stručni saradnik za hemijsko-toksikološka ispitivanja.

Korač je istakla da je zavod dobio naredbu da izvrši analizu leša preminule djevojčice Džene Gadžun i da utvrdi da li se nalaze lijekovi ili drugi materijali u analizi i da ste navede sve uočeno.

Uzorke obdukcije je dostavio službenik MUP-a KS, a oni su uključivali krv, urin, sadržaj žuči i vodicu iz desnog oka.

Korač je istakla da su uzorci bili adekvatno upakovani te da je nakon prijema istih, 22. novembra 2021. godine, metodom tečno-tečne astrakcije detektovano prisustvo morfina u urinu, te fenobarbitala koji se nalazi u anesteziji u svim ostalim uzorcima.

Dodala je kako je 99 posto analiza tačna te da su testirani svi uzorci.

Izuzeta dokumentacija

Posljednji današnji svjedok bio je policijski službenik, pripadnik MUP-a KS, Vildan Bijedić koji je u trenutku nesreće radio na Sektoru Krim policije, Odjeljenje za borbu protiv opojnih droga.

Bijedić je istakao da je u početku formiran tim čiji je pripadnik bio te da je po naredbi saslušavao svjedoke, izuzimao medicinsku dokumentaciju djevojčice Džene, kao i dokumentaciju koja se odnosi na aparate Poliklinike Bejtović.

Dodao je da su Amila i Muris Gadžun dobrovoljno predali telefone na vještačenje.

Naredno ročiste je zakazano za 23. maj u 9:30, a za svjedoke su pozvani forenzičarka Iva Trezner, Bogdan Vidović i Sanela Idrizović.

Također je najavljeno i saslušavanje vještaka i doktora iz Beograda na šta je Tužilaštvo predložilo saslušavanje putem video linka, dok je odbrana uložila prigovor kako je potrebno da svjedočenje bude održano u sudnici jer je najvažnija tačka u procesu.

Podsjećamo, optuženi u ovom predmetu su troje ljekara, Suad Rožajac, Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, protiv kojih se vodi postupak zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, šest dana nakon što su ljekari optuženi za njenu smrt u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se nikad nije probudila.