Nastave u tuzlanskim školama sutra neće biti zbog zagađenja zraka

BiH

zagadjenje snijeg tuzla (2)

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite kojoj je prisustvovao i premijer Tuzlanskog kantona (TK) Bego Gutić, preporučena je obustava nastave u osnovnom i srednjem obrazovanju na području grada Tuzle.

˝Obustava nastave odnosi se za sada samo za srijedu 1. februara, a o daljim aktivnostima i eventualnom produžavanju obustave, javnost će biti blagovremeno obaviještena˝, rekao je Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u TK.

Gradskoj upravi Grada Tuzle tokom sjednice preporučili su da obustavi rad u predškolskim ustanovama, a Ministarstvu unutrašnjih poslova TK da pooštri kontrolu tehničke ispravnosti vozila sa posebnim akcentom na izduvne gasove, te da iz prometa isključi neispravna vozila po tom osnovu.

Prema podacima sistema za praćenje kvaliteta zraka sa fiksnih stanica lociranih na području Živinica i Lukavca, stanje se poboljšalo, odnosno smanjena je koncentracija sumpor-dioksida u zraku.

Ipak, građanima se savjetuje da ograniče boravak i kretanje na otvorenom prostoru, da upotrebu putničkih i teretnih vozila svedu na minimum, te da u kotlovnicama za grijanje i u procesu proizvodnje ne koriste čvrsto gorivo u kojem je prisutna veća koncentracija sumpora.

Osim toga, savjetuje se i da se prostorije ne provjetravaju do promjene vremenskih uslova, kao i da se smanji konzumiranje cigareta u zatvorenim prostorijama. Ukoliko su u mogućnosti, svim građanima, a naročito trudnicama, djeci, hroničnim bolesnicima i starijim osobama savjetuje se da borave na svježem zraku, na obližnjim planinama i izletištima.