BiH

bunt u zenici

Nastavlja se radnički neposluh rudara, proizvodnja u oba pogona potpuno obustavljena

25/01/2023
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Zenički rudari stupili su u radnički neposluh u ponedjeljak zbog neisplaćene decembarske plate i toplog obroka za novembar prošle godine, kao i regresa za prošlu godinu

Proizvodnja u oba pogona zeničkog Rudnika mrkog uglja i dalje je potpuno obustavljena. Uprkos ranijim obećanjima da će zaostale isplate biti ispoštovane danas, 25. januara, niko od nadležnih sa sigurnošću ne može potvrditi da će do toga doći.

Zenički rudari stupili su u radnički neposluh u ponedjeljak zbog neisplaćene decembarske plate i toplog obroka za novembar prošle godine, kao i regresa za prošlu godinu, javlja BHRT.

Problem zeničkog rudnika, kako ističu u upravi, je obim proizvodnje u prošloj godini koja je daleko ispod plana zbog čega, ukoliko ne dođe do nove pozajmnice od strane Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, nisu u mogućnosti da isplate zaostala primanja za 930 zaposlenih u RMU Zenica.

Rudari su, kako ističu, odlučni da će njihov neposluh trajati sve do uplate plate i ostalih zakašnjelih primanja po kolektivnom ugovoru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.