Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Nastavljaju se razgovori o Izmjenama izbornog zakona BiH, podržao ih i Schmidt

Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu
28.10.2019., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Zgrada Institucija Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nova runda razgovora uslijedit će nakon pregovora u Neumu krajem januara, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst

Nastavak razgovora domaćih političara o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine najavljen je za danas u Sarajevu, a organiziraju ga predsjednici Naroda i pravde Elmedin Konaković i Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić.

Nova runda razgovora uslijedit će nakon pregovora u Neumu krajem januara, koji su završeni bez konkretnog dogovora, a na kojima su posrednici bili predstavnici SAD-a i Evropske unije, Matthew Palmer i Angelina Eichhorst.

Očekuje se da će na današnjem sastanku učestvovati stranke koje su bile i na razgovorima u Neumu – SDA, HDZ BiH, Narod i pravda, SBB BiH…

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović jučer je u Grudama kazao da će, ovisno o ishodu ovih razgovora, zasjedanje HNS-a koje je planirano za 19. februar, usmjeriti sve daljnje korake i biti obvezujuće za sve hrvatske dužnosnike na svim razinama vlasti.

“Predsjedništvo HDZ-a BiH, ali i sve stranke Hrvatskog narodnog sabora, uputile su bezrezervnu podršku nastavku žurnih političkih razgovora o reformi izbornog zakonodavstva”, istaknuo je Čović.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt se oglasio uoči današnjih pregovora o izbornim reformama pozdravivši spremnost političkih lidera da nastave razgovore.

“Izmijenjeni Izborni zakon koji dogovarate mora unaprijediti transparentnost i integritet izbora. Svi moraju prihvatiti zastupljenost tri konstitutivna naroda zajedno sa Ostalima u državnim i entitetskim institucijama. Postizanje konsenzusa za dobrobit svih građana je odgovornost onih koji su u samoj BiH uključeni”, poručio je Schmidt.

Glasnogovornik Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Ferdinand Koenig saopćio je jučer da je ohrabrujuće vidjeti da stranke nastavljaju razgovore, te da je Angelina Eichhorst izrazila spremnost da se vrati u našu zemlju ukoliko bude dovoljno napretka u pregovorima ka održivom i trajnom sporazumu o ustavnoj i izbornoj reformi, usklađenoj sa standardima i vrijednostima EU.