Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljena 19. sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

parlament fbih dom naroda (6)

Sa zakašnjenjem od sat vremana u odnosu na zakazani termin, danas je nastavljena 19. sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je započela početkom ovog mjeseca. Po njenom završetku, tokom dana treba da počne i 20.

Program rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. je preostala tačka dnevnog reda devetnaeste, a za narednu sjednicu je, među ostalim aktima, po hitnom postupku predložen novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju a po skraćenom postupku zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu. Međutim, ta dva akta će po riječima predsjedavajuće Doma Lidije Bradare, biti povučena iz predloženog dnevnog reda, kako je dogovorio Kolegij Doma, kao i najavljene izmjene i dopune Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH.

Među tačkama koje ostaju su Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji rudnika uglja u Federaciji Bosne i Hercegovine prema obračunatim, a neuplaćenim javnim prihodima u periodu od 2009. do 2015. godine, kao i Prijedlog zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predloženi su i zakoni o administrativnom proglašavanju općina Cazin, Goražde i Livno gradovima.

U formi nacrta je zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, čiji je predlagač poslanik u Predstavničkom domu lsmet Osmanović, kao i program rada Doma naroda za 2017 . godinu.

Odluka o izdvajanju novca u Fond solidarnosti FBiH za 2017 . godinu, lzvještaj revizije učinka o temi: “Određene mjere iz Federalnog plana upravljanja otpadom nisu implementirane u zadatim rokovima”, kao i izvještaj o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za 2016., također su najavljene tačke dnevnog reda.

Pred delegatima će biti i izvještaj o odobravanju izdvajanja novca iz Tekuće rezerve budžeta Federacije BiH za 2016. te izvještaj Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH za period 1.1. – 31.12.2016. godine.