Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nastavljena izgradnja biciklističke staze u naselju Dobrinja

biciklisicka staza – dobrinja1

Nakon što je u prošloj godini izgrađena biciklistička staza od Nedžarića do kružnog toka na Dobrinji, Općina Novi Grad nastavila je izgradnju staze pored zgrade Dobrinjske gimnazije do Bulevara branilaca Dobrinje.

Ovom fazom projekta bit će izgrađeno još oko pola kilometra dionice, koja će ovaj dio naselja povezivati sa ranije izgrađenom stazom.

Radnici firme Rad izvode radove s desne strane saobraćajnice, u okviru kojih će se sanirati trotoar, nakon čega će se pristupiti obilježavanju jednosmjerne biciklističke staze širine 1,5 metara, sa pratećom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom.

Postavljeni su novi ivičnjaci, a trenutno se vrši tamponiranje buduće staze i šetnice. Radovi su počeli 19. septembra, a ukoliko vremenski uvjeti budu zadovoljavajući trebali bi biti završeni za oko dva mjeseca. Vrijednost radova je 79.000 konvertibilnih maraka.
Izgradnja staze u preostalom dijelu naselja Dobrinja bit će nastavljena u narednom periodu, kako bi se i u ovom dijelu Novog Grada osigurali uslovi za odvijanje biciklističkog saobraćaja.

Inače, Novi Grad je prva općina u Kantonu Sarajevo na čijoj je teritoriji izgrađena biciklistička staza. U 2015. godini staza je izgrađena s obje strane Bulevara Meše Selimovića, od Otoke do Nedžarića, dok je u prošloj godini izgrađena do kružnog toka na Dobrinji.

Biciklistička staza povezana je i sa Centrom za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“.